Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Cine beneficiază GRATUIT de programele de formare profesională


   Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea organizează, pe parcursul acestui an, o serie de cursuri de formare  profesională de care pot beneficia gratuit diverse categorii de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. În momentul de față, în județul nostru sunt înregistrați 8.081 șomeri, din care 6.063 nu mai primesc indemnizații de șomaj. Din totalul șomerilor, 3.164 sunt femei.

   Prin cursurile organizate anul acesta de AJOFM Vrancea se pot iniția, califica sau recalifica în diverse meserii, fără să achite vreo taxă, persoanele care: nu au loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează din activități autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință (adică 500 de lei); nu au putut ocupa un loc de muncă după absolvirea unei instituții de învățământ; au obținut statutul de refugiat sau altă formă de protecție internațională; sunt cetățeni străini sau apatrizi care au fost încadrați în muncă sau au realizat venituri în România; nu au putut ocupa loc de muncă după repatriere sau eliberarea din detenție; desfășoară activități în mediuol rural și nu rea¬ lizează venituri lunare sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință (adică 500 lei), și care sunt înregistrate la AJOFM.
    Serviciile de formare profesională se asigură gratuit la cererea persoanelor angajate, cu acordul angajatorului, și pentru persoanele aflate în următoarele situații: au reluat activitatea ca urmare a încetării concediului pentru creșterea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap; au reluat activitatea ca urmare a recuperării capacității de muncă după pensionarea pentru invaliditate; sunt aflate în detenție și mai au de executat cel mult 9 luni până la ultima zi de executare a pedepsei; persoanele be¬ neficiare ale serviciilor de formare profesională și care s-au angajat că vor finaliza programul gratuit, inițial. „Pentru înscrierea la programele de formare profesională, persoanele trebuie să prezinte la AJOFM următoarele documente: recomandare din partea centrului de informare și consiliere privind cariera sau a serviciului de mediere; cerere de înscriere la programul de formare profesională. În situația persoanelor care beneficiază de servicii de formare profesională gratuite cererea trebuie să cuprindă și angajamentul persoanei cu pșrivire la suportarea consecințelor legale prevăzute de lege; actul de identitate în original și copie; certificatul de naștere și actele de studii în original și copie; actul medical din care să rezulte starea sănătății persoanei și faptul că aceasta este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea meseriei în care dorește să se califice”, se precizează în materialul informativ furnizat redacției noastre. 

Drepturi și obligații

    Persoanele care beneficiază de servicii gratuite de formare profesională au dreptul la pregătire teoretică și practică pe tot parcursul cursului, la rechizite, materiale de instruire și manuale și după caz, de echipament de protecție pe timpul instruirii practice. Pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregătire, au dreptul la abonament gratuit pentru mijloacele de transpoert în comun sau, după caz, la decontarea cheltuielilor de transport pentru cel mult patru deplasări în cursul unei luni, dacă nu pot veni zilnic la locul unde are loc pregătirea. De asemenea, șomerii care fac gratuit cursuri au dreptul la consultații medicale, analize medicale și teste necesare frecventării cursurilor precum și la cazare și la o sumă de bani pentru acoperirea mesei, pentru persoanele care nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregătire sau locuiesc la o distanță mai mare de 50 de kilometri de aceasta.
    Åžomerii care urmează programe de formare profesională au și obligații. Ei trebuie să participe la toate activitățile cuprinse în aceste programe, să îndeplinească toate cerințele prevăzute de acestea și să se prezinte la examenul de absolvire sau la reexaminare, cu excepția unor motive neimputabile persoanei. Dacă, după absolvire, refuză nejustificat încadrarea în muncă oferită de AJOFM, șomerul este obligat să restituie cheltuielile efectuate pentru cursul pe care l-a urmat. „Neprezentarea la examenul de absolvire sau la reexaminare din motive considerate imputabile, atrage încetarea plății indemnizației de șomaj. Serviciile de formare profesională gratuite se asigură o singură dată, pentru fiecare perioadă în care persoana se află în căutarea unui loc de muncă”, se detaliază în materialul informativ trimis redacției noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?