Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Explicaţii pentru mirosurile urâte de marţi


   Oamenii din Golești au reclamat apariția mirosurilor de dejecții în primele zile cu temperaturi mai ridicate. Situația a fost discutată, ieri, la ședința Colegiului Prefectural. Subprefectul Cristi Misăilă a afirmat în cadrul ședinței că, marți seară, erau golite lagunele cu dejecții de la Premium Porc. Activitatea a fost confirmată de comisarii Gărzii de Mediu care au precizat că este vorba despre o golire a lagunelor cu dejecții pentru a fi realizate lucrările de reparații, astfel încât dejecțiile să poată fi colectate în lunile de vară și să nu mai apară mirosurile care i-au înnebunit pe focșăneni. 
   Reprezentanții Premium Porc spun că acțiunea a fost decisă în funcție de direcția în care bătea vântul, însă după amiază acesta și-a schimbat direcția și au apărut primele probleme. „După ce am fost sunat de mai mulți cetățeni, m-am deplasat la Golești și am constatat că deși nu erau condiții pentru a se desfășura operațiunea de golire a lagunelor, agentul economic presta în ritm alert această acțiune. Am stat jumătate de oră și s-au încărcat cinci cisterne, care plecau fără să fie curățate. Domnul comisar Petrică Nițu a venit la fața locului, l-a chemat pe domnul Iorgulescu care a zis că i-a anunțat ca de la ora 3 să nu mai facă nimic”, a spus subprefectul Cristi Misăilă. 
   La rândul său, comisarul șef al Gărzii de Mediu, Petrică Nițu, spune că decizia de descărcare a legunei cu dejecții de la Premium Porc a fost impusă pentru a fi realizate lucrările necesare. În urma acestora, lagunele vor putea colecta dejecțiile pe perioada verii astfel încât să nu mai apară problemele cu mirosuri din anii trecuți. „Într-adevăr, a fost prima zi cu temperaturi ridicate și prima zi cu mirosuri, pentru că a fost prima zi de descărcare a lagunei din Sud, din cele două, măsură pe care noi, Garda de Mediu, am impus-o pentru a se repara impermeabilizarea și membrana acoperitoare de pe lagună. Tocmai ca, în vară, când vom avea temperaturi mari să nu mai avem aceleași probleme. Până acum nu s-a putut pentru că terenul a fost moale și nu au putut să împrăștie pe câmp, iar utilaje au mai multe, nu singurul care era garat acolo. Mirosurile au apărut la lagună datorită operațiunii de barbotare, ca să poată să descarce laguna. Ei au un grafic în care trebuie să evacueze laguna, iar în două săptămâni trebuie să termine”, susține Petrică Nițu. 
Premium Porc vrea să elimine mirosurile din perioada verii
   Reprezentanții grupului de firme Premium Porc spun că, practic, a fost un accident ceea ce s-a întâmplat marți deoarece vântul și-a schimbat direcția chiar în timp ce trebuia golită o lagună cu dejecții. Acestea sunt duse în zona Răstoaca, Boțârlău, autoritățile fiind informate despre acest lucru printr-un plan de fertilizare cu harta aferentă. Adrian Iorgulescu, responsabil comunicare Premium Porc Group, spune că în această perioadă lagunele sunt pregătite tocmai pentru a colecta dejecții în perioada lunilor de vară astfel încât, cel puțin până în luna iulie, să nu mai fie niciun fel de probleme cu mirosurile. Abia în luna iulie, controlat, în baza unui plan comunicat autorităților, se va face o golire a lagunelor însă doar în anumite condiții astfel încât focșănenii să fie cât mai puțin afectați. „Vântul și-a schimbat direcția în jurul orelor 15,30-16 și atunci am anunțat oprirea activității. Am desemnat o persoană care se ocupă strict de această acțiune și ține legătura cu autoritățile. Prin proiectare, lagunele pe care le avem asigură capacitate suficientă de stocare astfel încât să nu fie nevoie să le golim până în luna iulie. Iar atunci se va face controlat, în anumite perioade, în cursul nopții”, a afirmat Adrian Iorgulescu, responsabil comunicare Premium Porc Group.  
   Prefectul a solicitat, la ședința Colegiului Prefectural, un raport referitor la acțiunea de marți seara, pentru a fi dispuse măsurile care se impun. 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?