Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

„Vieţi de poveste” – Carte manifest împotriva indiferenţei


   De peste 15 ani îi citiți reportajele. De peste 15 ani sunteți receptivi la apelurile sale la solidaritate. Situațiile de viață descrise de colega noastră, Laura Breană, v-au emoționat, v-au revoltat, v-au întristat sau amuzat, v-au făcut să lăcrimați dar v-au făcut și să regăsiți încrederea, speranța. Alături de fotoreporterul Aurel Åželaru, a ajuns în cele mai ascunse colțuri ale județului și, împreună, au scos la lumină, în cuvinte și imagini, povești de viață memorabile. Cei doi ziariști ai „Monitorului de Vrancea” au adunat câteva dintre aceste povești în volumul „Vieți de Poveste”, pe care îl vor lansa joi, ca pe un manifest contra indiferenței. Cartea va putea fi cumpărată încă de la lansare, iar de vineri împreună cu ziarul „Monitorul de Vrancea”.

   Cartea „Vieți de poveste”, scrisă de Laura Breană și ale cărei fotografii au fost realizate de Aurel Åželaru, ziariști la cotidianul „Monitorul de Vrancea”, va fi lansată – atât în format clasic cât și în format audio-Daisy pentru nevăzători – joi, 25 aprilie, la ora 14.00, la Sediul Central al Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” din Focșani. Pentru prezentarea acestui prim volum al colegilor noștri, care se dorește a fi un manifest contra indiferenței, este invitată jurnalista Carmen Avram, realizator al emisiunii „În premieră”, ce poate fi urmărită în fiecare duminică seara, la postul de televiziune Antena 3. „Am citit această carte pe nerăsuflate! Åži am închis-o fericită și mândră și onorată. E o carte cum nu se mai scriu, pentru că cere timp. E o artă cum nu-și mai dorește nimeni, pentru că nu mai avem răbdare. E o misiune în care nu mai credem, pentru că suntem furați de un cotidian înșelător. Dar e o carte pe care trebuie s-o ai. Åži s-o citești. Åži s-o înveți. Pentru că după ea, vei fi mai bogat. Chiar așa: Mai bogat! Mulțumesc pentru ea! În viața mea, a devenit deja un reper”, spune Carmen Avram, în prefațarea „Vieților de Poveste”.

    Lansarea, care va avea loc joi, va fi una absolut inedită, fiind pentru prima oară în țară când o carte a unui autor român este înregistrată audio de el însuși, pentru a ajunge și sub „ochii” nevăzătorilor în formatul care le este cel mai accesibil – diferit de cel audio simplu – și anume audio-Daisy. Laura Breană a fost sprijinită în acest sens de Fundația „Cartea Călătoare” din Focșani, al cărui voluntar este de mulți ani, iar cei prezenți la lansare vor putea vedea pe viu, și prezentarea „Vieților de Poveste” în format audio-Daisy.
    Momentul-eveniment al colegilor noștri este găzduit de Biblioteca Județeană, și face parte din programul Săptămânii Naționale a Bibliotecilor. Teodora Fîntînaru, directorul instituției de cultură care a prefațat, de asemenea, volumul „Vieți de Poveste”spune că reportajele și fotografiile cuprinse în el sunt „de excepție” și „ne vorbesc de la sine și despre ce nu trebuie să facă nicio societate din semenii săi, despre responsabilitatea colectivă pe care trebuie să o învățăm și reînvățăm, generație de generație, și despre ce trebuie să păstrăm – în ciuda unei globalizante invitații la integrare de orice fel – din ceea ce tradiția ne-a lăsat moștenire: toleranța, compasiunea, sensul profund al faptei bune”.
    Laura Breană și Aurel Åželaru – cei doi „jurnaliști cu ochi versat și cu mintea brici, care nu se împiedică în aparențe, ci au curiozitatea de a găsi, dincolo de  banal, acea metaforă care ne poate schimba, cu o virgulă, întreaga viață”, după cum spune Carmen Avram – împreună cu „Monitorul de Vrancea” vă așteaptă, joi, la lansare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?