Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Focşaniul, împărţit în patru zone de impozitare


   În municipiul Focșani, zonele de impozitare care sunt luate în calcul la stabilirea taxelor și impozitelor locale pe terenuri și clădiri sunt stabilite prin Hotărâre a Consiliului Local. Criteriile care stau la baza stabilirii acestor zone de impozitare (A, B, C și D) sunt: vadul comercial, existența utilităților și gradul de asfaltare a străzii. Fiecare stradă din Focșani este clasificată potrivit acestor criterii, pentru care se acordă câte un punctaj. Astfel, pentru cea mai bună zonă – A, strada trebuie să îndeplinească punctajul maxim, între 14 și 12 puncte. Pentru celelalte zone, punctajele sunt: B: 12-10 puncte, C: 10-8 puncte, D: sub 10 puncte.
   Poziționarea geografică a străzii nu este luată în calcul, întrucât o stradă aflată în „buricul târgului”, cum este Tăbăcari, poate să nu aibă toate utilitățile necesare pentru a fi încadrată în zona A. 
   Periodic, în Focșani sunt schimbate zonele de impozitare, după reabilitările sau modernizările care se produc pe anumite străzi. În urma introducerii sistemului de alimentare cu apă și canalizare, dar și după reabilitarea unor străzi din cartierele Sud, Laminorul și Mândrești, aceste zone vor fi încadrate superior. „De doi-trei ani nu s-a mai schimbat încadrarea de zonă. Cel mai probabil, în viitorul apropiat, în urma modernizărilor, vom face reîncadrarea unor străzi, precum Mihai Viteazul sau Emanoil Petruț din Sud”, ne-a declarat Meluș Nazâru, șeful Serviciului de Taxe și Impozite Locale din cadrul Primăriei Focșani.  
   Schimbarea zonei de impozitare într-o categorie superioară presupune, implicit, și mărirea impozitului pe teren și clădiri. Pentru impozitul pe clădiri și pe teren este luat în calcul un coeficient de corecție pe zone, care pentru municipiul Focșani este de 2,40 pentru zona A, 2,30 pentru  zona B, 2,20 pentru zona C și  2,10 pentru zona D.
   Impozitul și taxa pe teren intravilan – teren cu construții, aplicabil în anul fiscal 2013 este de: pentru zona A – 6,508 lei/hectar, zona B – 4,540 lei/ha, zona C – 2,874 lei/ha, zona D – 1,519 lei/ha. Pentru terenuri amplasate în intravilan, în zona A, precum terenuri arabile, vie, livadă, taxa variază între 13 și 46 lei/ha. Pentru terenurile amplasate în extravilan, în zona A, impozitul variază între 5 și 48 lei/ha, iar în zona B între 4 și 46 lei/ha.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?