Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Şomerii pot primi ajutor de deces


   Åžomerii au dreptul la ajutor de deces, conform Legii nr. 6/ 2013, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea, a precizat că anul acesta o persoană a primit acest ajutor, iar în anul 2012 au beneficiat de această formă de sprijin șapte șomeri. Cuantumul ajutorului de deces este, anul acesta, de 2.223 lei în cazul morții șomerului și 1.112 lei în cazul decesului unui membru de familie a șomerului. Se consideră membru de familie soțul, copiii proprii sau copiii adoptați, copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă își continuă studiile pâna la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, dar și părinții și bunicii oricăruia dintre soți.
   În cazul decesului șomerului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moștenitorul sau persoana care dovedește că a suportat cheltuielile ocazionate de deces. Asiguratul, în speță persoana care primește indemnizație de șomaj, beneficiază de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie aflat în întreținerea sa și care nu are un drept propriu de asigurări sociale. Ajutorul de deces se acordă la cerere, pe baza certificatului de deces și al actului de identitate al solicitantului, în original și copie. Mai sunt necesare, în funcție de situație: acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul sau, după caz, actul care atestă calitatea de moștenitor, tutore, curator, în original și copie; acte din care să rezulte că s-au suportat cheltuieli ocazionate de deces; certificatul de încadrare într-o categorie de persoane cu handicap sau actul medical prin care se atestă boala care l-a făcut inapt pentru muncă pe copil și data ivirii acesteia.
    Ajutorul de deces se achită în termen de 24 de ore de la solicitare, în cazul șomerului sau al unui membru de familie al acestuia, de către AJOFM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?