Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

GALERIE FOTO: Primăvara a dat startul lucrărilor la spaţiile verzi din Sud


   Vremea bună a scos focșănenii la curățenia de primăvară. În cartierul Sud, unii locuitori s-au mobilizat să adune hârtiile, pet-urile și alte gunoaie de pe spațiile verzi, alții greblau sau tăiau lăstarii de viță de vie sau trandafirii. În paralel cu acțiunile cetățenilor, în cartierul Sud din Focșani se derulează în prezent proiectul Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), cofinanțat din fonduri europene, care va da o nouă față cartierului, prin reabilitarea spațiilor verzi, a străzilor, trotuarelor și aleilor. Lucrările au fost reluate în această lună, după o pauză din iarnă.
    După ce în toamna anului trecut mare parte din spațiile verzi care vor fi reabilitate au fost curățate și au fost îndepărtate gardurile metalice, în această primăvară au început plantările. Ieri, în Sud se plantau brazi. De asemenea, în curând vor începe și lucrările  pentru montarea sistemului de suprave-ghere video, tot în cadrul PIDU, după ce astăzi va fi dat ordinul de începere a furnizării de servicii. „Joi am semnat contractul pentru supravegherea video din cadrul PIDU și urmează să dăm ordinul de începere a lucrărilor. Proiectul cu spațiile verzi prevede să toaletăm aceste spații, apoi să refacem trotuarele și aleile”, a spus primarul Decebal Bacinschi.
    Locuitorii din Sud spun că PIDU este un proiect benefic, prin care se va înfrumuseța fața cartierului. „Este un proiect bun, să se facă ceva frumos, să nu mai fie mizerie, crengi peste tot. Dar ar fi foarte bine dacă ar mai lăsa teurile de întins rufele, au spus că le scot pe toate. O să fie urât, că toată lumea o să întindă rufele pe la geamuri”, ne-a spus Constantin Anghelinei.
   Pe strada Aleea Stadionului am întâlnit o doamnă care îngrijea mica grădiniță din jurul apartamentului de la parter și tăia vârful trandafirilor. Femeia ne-a povestit că în jur a avut gard viu, o viță de vie de toată frumusețea, și o Mâna Maicii Domnului, care înflorea toată vara. Toate plantele au fost scoase de muncitori, în cadrul proiectului, doar trandafirii, un liliac și o „sălcioară” au scăpat întregi. „E bine să ne mai modernizăm, eu sunt de acord, nu putem să stăm în continuare în mocirlă, dar să vină să curețe ce au lăsat după ce au dărâmat. Poate nu ne apucă Paștele așa. Acum au  trecut cu o mașină cu brazi și le-am spus: „Puneți și aici un brad, să avem și noi umbră pe strada asta”. În fiecare an cumpăram flori și le plantam, erau frumoase”, ne-a spus Stela Antohi.
    În cadrul aceluiași proiect, în prezent se lucrează la străzi în cartierele Mândrești și Laminorul, dar și la spații verzi.

PIDU: străzi asfaltate, spații verzi și parcări noi

    Locuitorii din cartierul Sud s-au plâns, în nenumărate rânduri, de mai multe probleme cu care se confruntă, printre care: străzi neterminate, spații pu-blice dintre blocuri neglijate, locuri insuficiente de parcare, stații de autobuz deficitare, iluminat stradal deteriorat, distrugerea spațiilor verzi, a trotuarelor și a aleilor pietonale. Aceste probleme sunt propuse spre rezolvare în cadrul PIDU, format din trei proiecte: „Reabilitare și modernizare spații publice urbane în zona de acțiune sud est”, „Modernizare și extindere spații verzi în zona de acțiune sud est” și „Sistem de supraveghere pentru creșterea siguranței și prevenirea criminalității”. Obiectivele  specifice ale acestui proiect sunt: modernizarea și reabilitarea străzilor și trotuarelor, amenajarea spațiilor de parcare, modernizarea a 22 stații de autobuz existente și crearea a trei noi stații de autobuz, crearea de piste pentru bicicliști, modernizarea spațiilor verzi și implementarea unui sistem de supraveghere video.  Prin implementarea acestui proiect se urmărește modernizarea și reabilitarea a 13 străzi în cartierul Mândrești (Luceafărului, Trandafi-rilor, Luminiței, Liliacului, Lăcrămioarei, Bălți, Dumbrava, Toporași, Berzei, Izvor, Dâmbovița, Făget, Nuferilor) șase străzi în zona Laminorul (Militari, C. Brâncoveanu, Mugur, Ghica Vodă, Aleea și Strada Laminorului ) și nouă străzi și alei de deservire în cartierul Sud (Aleea 1 Iunie, Aleea Echității, Aleea Stadionului, Constructorului, Cornel Coman, Col. Vasilescu, Emanoil Petruț, Soveja, Mihai Viteazu). Tot în aceste zone vor fi reabilitate și spațiile verzi, prin plantare de gazon, gard viu, arbori și arbuști.
    PIDU va avea efecte și în domeniul îmbunătățirii calității mediului: se va reduce zgomotul cu peste 50%, se va reduce cantitatea de noxe din atmosferă și se vor elimina până la 90% din suspensiile și praful din aer, după cum anticipează beneficiarul proiectului, Primăria Focșani. 20.000 de locuitori vor beneficia de implementarea acestui proiect.
    Pentru străzi, valoarea totală a proiectului este de 43.140.477 lei, pentru spații verzi 12.620.936 lei, iar pentru supraveghere video 2,5 milioane lei. Proiectul este cofinanțat din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Regional – Regio, Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli urbani de creștere”. Proiectul se va încheia în decembrie 2013.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?