Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Buluc la sălile de internet ale Bibliotecii Judeţene


   Sălile internet și multimedia ale Bibliotecii Județene sunt cel mai des frecventate de elevi și vrânceni cu profesii intelectuale, dar și de șomeri, pensionari și casnice. 83% din utilizatori au vârsta cuprinsă între 14 – 25 de ani. Accesul la internet este gratuit și se face pe baza Permisului de intrare obținut în urma înscrierii la bibliotecă.

   Cele trei Săli Internet și multimedia ale Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu”, situate la Sala de lectură, Secția pentru copii și tineret și la Filiala Sud, cu cele 20 de computere în total, sunt zilnic asaltate de vrânceni de toate vârstele și toate profesiile, care doresc să caute diverse informații pe net sau să facă diferite lucrări. Claudia Hanganu, bibliotecar în cadrul instituției de cultură, a declarat că la nivelul întregii biblioteci, frecvența la internet a crescut de la 6.432 vizite, valoare obținută în anul 2009, la 15.800 vizite în anul 2012. Numai la Sala multimedia a Sălii de lectură s-au înregistrat, anul trecut, 12.131 vizite, frecvența medie lunară fiind de 1.010 utilizatori pe lună. Aici au fost înregistrate în total 28.888 sesiuni internet, au fost copiate pe hârtie 9.723 pagini, pe stick 1.781 și au fost 2.006 cereri pentru diverse informații. „Această sală pune la dispoziția utilizatorilor săi 12 calculatoare conectate la internet, un copiator, o imprimantă și un scanner. Publicul beneficiază de următoarele facilități: acces gratuit la internet pe baza Permisului de intrare obținut în urma înscrierii la bibliotecă; împrumutul documentelor multimedia din colecțiile bibliotecii audiții/vizionări individuale sau colective de CD-uri, DVD-uri, casete video și audio; servicii de informare și comunicare directă și/sau cu ajutorul Internetului pe site-uri educative, culturale și științifice; activități educaționale, culturale și de informare; servicii de formare și instruire; copiere, listare, tehnoredactare, scanare de acte/documente”, a precizat bibliotecarul Claudia Hanganu.
    Potrivit statisticii întocmite la nivelul Bibliotecii Județene, în anul 2012, frecvența la Centrul  Internet al Sălii de lectură a crescut cu 37% față de anul 2011.
   Din totalul  de utilizatori care au solicitat serviciul Internet, 68% au fost utilizatori de sex masculin, iar 32% utilizatori de sex feminin. După categorii de vârstă, cei mai mulți utilizatori care au preferat biblioteca pentru a accesa serviciul Internet au fost utilizatorii cu vârste între 14-25 ani reprezentând 83%, apoi cei cu vârste între 41-60 ani – 6,4% , urmați de utilizatorii cu vârste între 26-40 ani și peste 61 ani reprezentând  8%.
    După statutul ocupațional, cei mai mulți utilizatori ai serviciilor oferite de bibliotecă prin Sala Multimedia au fost elevii (9.842), utilizatorii cu profesii intelectuale (623), șomerii (381) și studenții (377), dar și pensionari (306), funcționari (264), muncitori (159), tehnicieni (114) și casnice (89) și persoane ce fac parte din alte categorii (14). „Cunoașterea utilizatorilor și nevoilor lor de informare este esențială în vederea îmbunătățirii serviciilor oferite de bibliotecă. Prin sondarea opiniei utilizatorilor care frecventează Sala Multimedia s-a constatat că internetul este perceput ca un instrument util care are la bază informația și schimbul rapid de informații și care oferă posibilități de realizare personală, educație, afirmare a propriei personalități, informare. În general, utilizatorii au posibilitatea de editare a referatelor, a temelor, dar și pentru a obține informații instant pe anumite domenii. De asemenea, sunt preferate și serviciile de transfer de date prin copiere pe CD, DVD, stick”, a detaliat Claudia Hanganu, bibliotecar la Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?