Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

România sprijină aderarea Muntenegrului la UE


   Vicepreședintele Senatului României, senatorul PSD de Vrancea Cristian Dumitrescu, a avut, luni, o întrevedere cu Slaven Radunovic, președintele Comisiei pentru integrare europeană a Parlamentului din Muntenegru, care s-a aflat în vizită oficială în țara noastră. Vizita a constituit prima acțiune în plan bilateral organizată de Senatul României în relațiile cu Parlamentul Muntenegrului.
   La discuții a participat și senatorul de Vrancea Petru Filip, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului. „Cu acest prilej, partea română a reafirmat sprijinul României pentru aderarea Muntenegrului la UE și pentru integrarea tuturor statelor din Balcanii de Vest, menționând faptul că respectarea termenelor pentru adoptarea legislației europene este un lucru foarte important pe care Muntenegru trebuie să îl aibă în vedere în perioada următoare. România, ca stat prieten și parte din regiune, va acorda, în continuare, întreg sprijinul politic în acest sens, precum și sprijinul tehnic de care Muntenegru are nevoie, domeniile exacte de cooperare urmând a fi discutate cu ministerele de resort”, se arată într-un comunicat remis de Petru Filip.
   Senatorul Cristian Dumitrescu a felicitat guvernul din Muntenegru pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, în iunie 2012, precum și pentru deschiderea și închiderea simultană a primului capitol de negociere, consacrat științei și cercetării. Cristian Dumitrescu a afirmat interesul și disponibilitatea țării noastre de a sprijini și de a transfera din experiența sa, cu precădere în domeniul reformei justiției, al afacerilor interne, dar și în ceea ce privește gestionarea fondurilor UE, în special în sectoare precum mediul și agricultura, și a salutat angajamentul Muntenegrului față de procesul de aderare și determinarea în implementarea reformelor presupuse de acesta.
   În opinia vicepreședintelui Senatului, procesul de aderare la UE al Muntenegrului oferă o oportunitate excelentă pentru diversificarea și adâncirea cooperării sectoriale. De asemenea, senatorul vrâncean și-a exprimat satisfacția pentru încheierea memorandumului de cooperare în domeniul mediului, vehicul util în punerea bazelor unui parteneriat trainic și de durată în materie.
   La rândul său, Slaven Radunovic a declarat că obiectivul delegației Parlamentului din Muntenegru este acela de a iniția un dialog cu instituțiile din România care gestionează domeniul afacerilor europene, în vederea transferului de expertiză către țara sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?