Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

GALERIE FOTO: Cinci ani de la înfiinţarea Căminului de bătrâni din Focşani


   Zi aniversară pentru persoanele care locuiesc la Căminul pentru vârstnici din Focșani. Pe 19 martie s-au împlinit cinci ani de când instituția și-a deschis porțile. O parte dintre locatari locuiesc încă din prima zi la Căminul de bătrâni. Pentru a marca evenimentul, angajații acestei instituții, cu ajutorul a doi sponsori care au oferit produse de patiserie, fructe și sucuri, consilierul local Liviu Oloeriu și directorul Administrației Piețelor, Fănică Popa, au pregătit o mică petrecere.
   Cei prezenți au asistat la un concert susținut de corul „Cantabile” al Liceului Teoretic „Ioan Slavici” din Panciu, condus de profesorul Andrei Manovici și care i-a uimit pe toți cei prezenți, prin momentul de excepție. „Cinci ani de la înființare înseamnă și mult și puțin. Mult pentru că marea majoritatea ne-am format aici ca o familie. Sunt zece persoane, adică aproape un sfert din persoanele care locuiesc aici, încă din prima zi a înființării. Puțin, pentru că nu ne-am putut extinde gama de servicii atât din punct de vedere al personalului, pentru că există posturi, dar sunt blocate, cât și de situația economică care ne-a obligat să ne restrângem. Mult, pentru că de la înființare am mai dat drumul la două corpuri și le mulțumim pe această cale celor de la Primărie că au făcut eforturi să obțină fonduri structurale. Mai înseamnă mult pentru că am observat că am devenit o instituție cunoscută în comunitate și lumea apelează din ce în ce mai mult la noi, chiar dacă nu toți fac obiectul activității noastre”, ne-a declarat Anca Lărgeanu, directorul Căminului pentru persoane vârstnice.
   Printre obiectivele propuse în viitorul apropiat se numără amenajarea unui spațiu verde adecvat pentru cei care locuiesc în această instituție. „Locuiesc de la început aici, din prima zi în care s-a înființat și sunt condiții foarte bune și sunt foarte mulțumit. Am o fată care este plecată de 7 ani în America și un băiat care este la Brașov. Nu m-a vizitat niciunul”, spune Costică Murgoci, unul dintre beneficiarii acestei instituții.
   Singurătatea este pentru cei care stau aici cea mai apăsătoare durere. Mulți dintre ei au rupt legătura cu copiii sau nu mai au pe nimeni care să îi viziteze. „Am lucrat ca maistru la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele și mi-a murit soția și atunci m-am întors în orașul meu natal, Focșani. Le doresc numai bine tuturor celor care stau aici. La mine nu mai vine nimeni pentru că am o fetiță care este la București și probabil că este ocupată cu serviciul”, ne-a spus Vasile Slabu, în vârstă de 79 de ani.
   În Căminul pentru persoane vârstnice situat pe strada Fraternității din Focșani locuiesc 41 de persoane care primesc servicii de asistență socială și medicală. De aproximativ două luni aceștia beneficiază și de serviciile oferite de un kinetoterapeut care în baza recomandărilor medicale face exerciții de mobilizare și recuperare, iar în cazul în care nu există o recomandare medicală le oferă masaj medical și exerciții de întreținere a grupurilor de mușchi și a aparatului osos.
   La întâlnirea de ieri a participat și preotul Ion Gherman care le-a oferit celor prezenți câte o carte de rugăciuni spunând „Nihil Sine Deo” – „Nimic fără Dumnezeu!”. Nu a lipsit nici viceprimarul municipiului Focșani Tudorel Trofin. „Vă doresc ca și peste 10 ani să ne întâlnim sănătoși și cu sufletul împăcat”, a precizat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?