Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Vaccinul împotriva tuberculozei poate da reacţii adverse


   Medicii epidemiologi din întreaga țară au intrat în alertă, după ce mai mulți sugari imunizați cu noul vaccin împotriva tuberculozei (BCG), importat din Danemarca, au prezentat reacții adverse. La Roman, un bebeluș de 10 luni a fost trimis la Iași pentru investigații suplimentare, după ce i s-a administrat vaccinul danez.
   În Vrancea a fost semnalată, de la începutul anului, o singură reacție adversă la un sugar de 6 luni, căreia i s-au inflamat ganglionii axilari. „Am avut un singur caz, un bebeluș de 6 luni, care după vaccinare a făcut o adenopatie axilară. El a ajuns la Spitalul Județean, la Chirurgie, unde i s-a incizat zona, apoi a fost trimis la Institutul de Pneumoftiziologie «Marius Nasta» din București, unde a fost investigat. Se pare că aceste reacții adverse apar pentru că vaccinul produs în Danemarca nu se pliază la fel de bine cum se plia cel produs de Cantacuzino. În momentul în care apar reacții adverse, cazurile sunt monitorizate atent de medici„, ne-a precizat medicul Marina Maiorov, directorul adjunct al DSP Vrancea.
   Medicii au mai precizat că reacțiile adverse la BCG pot fi de două tipuri, printr-o reacție prelungită la cicatricea de după vaccinare sau inflamarea ganglionilor axilari. Aceste reacții nu pun în pericol viața bebelușului. Vaccinul BCG a început să fie importat din Danemarca, după ce, din 2011, Institutul Cantacuzino a încetat să-l mai producă.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?