Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Eugen Nicolăescu: Doar 3-5% din angajaţii direcţiilor de sănătate ar putea intra în şomaj


   În urma reorganizări direcțiilor de sănătate publică și a caselor de sănătate județene, doar 3-5% dintre angajați ar putea intra în șomaj, a estimat, joi, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, cu ocazia unei dezbateri organizate de Societatea Academică din România. „Unii s-au speriat: ‘Doamne, o să fie șomaj la Ministerul Sănătății’. Haideți să încercăm să gândim cu mintea noastră, nu cu a altora care încearcă să ne învețe de rău (…) Vorbim de un DSP. El are acolo o serie de atribuții. Spunem în felul următor: DSP-ul respectiv rămâne la nivel de birou la nivelul județului, restul personalului, cu atribuții, pleacă la consiliul județean. O parte din atribuții, prin descentralizare, le trecem la autoritățile locale. O altă parte din atribuții, cu unii specialiști de pe plan județean, le ducem la nivel de regiune. Unii medici și asistenți care nu își mai găsesc locul în direcția de sănătate publică au locuri de muncă – nici nu vă imaginați cât de multe sunt – în spitale, la alți operatori de servicii medicale care caută astăzi medici și asistenți medicali. (…) Åži probabil că vor fi 3-5% din cei care într-adevăr nu vor avea unde să lucreze și vor trebui să meargă în șomaj. Sigur, pentru asta ne chinuim cu Ministerul Muncii să găsim soluțiile necesare, să le oferim niște plăți compensatorii, poate o recalificare”, a spus ministrul. El a adăugat că la casele de sănătate județene ar urma să existe o situație similară.
   În context el a apreciat că funcționarea acestor autorități județene nu este eficientă în multe cazuri, având în vedere că există județe în care la direcția de sănătate publică este angajat un singur medic, restul personalului fiind de altă specialitate. Ministrul a arătat că în sistemul de sănătate românesc există multe cheltuieli „neeconomicoase” și a susținut că acesta a fost motivul pentru care a propus Guvernului o debirocratizare a instituțiilor.
   Reorganizarea și restructurarea direcțiilor de sănătate publică și a caselor județene va fi făcută până la data de 15 mai, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?