Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Prostituatele şi cerşetorii refuză de ruşine munca în folosul comunităţii


   O tânără condamnată pentru prostituție a refuzat să măture străzile în cuantumul amenzii, pentru că îi era rușine. Majoritatea amenzilor se transformă din nou în amenzi pentru că cei buni de plată refuză să presteze munca în folosul comunității. În prezent, municipalitatea are de recuperat amenzi în valoare de peste 12 milioane lei.

   Munca în folosul comunității nu îi stresează prea tare pe contravenienți. Motivul, nu vor să presteze nicio oră pentru că li se pare prea umilitor să măture străzile, să adune gunoaiele sau să plivească buruienile din spațiile verzi. Anul trecut, dintre sutele de persoane condamnate de instanță să presteze muncă în folosul comunității, în locul amenzilor pe care le aveau de plătit, doar patru au ajuns la Direcția de Dezvoltare din cadrul Primăriei Municipiului Focșani, însă au refuzat să muncească. „Noi primim de la instanță o listă cu persoanele care sunt obligate să muncească în folosul comunității. Facem o adresă la Poliție prin care cerem să îi anunțe și să-i aducă la noi. O parte ajung, dar foarte puțini. Anul trecut au ajuns patru persoane. Era vorba despre fete condamnate pentru prostituție și cerșetori. Când i-am spus unei fete, care avea amendă pentru prostituție, că trebuie să dea cu mătura, a spus că nu poate să facă așa ceva pentru că îi este rușine. A doua zi nu a mai venit. La fel s-a întâmplat și cu ceilalți”, ne-a declarat Neculai Vlăsceanu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Dezvoltare, din cadrul Primăriei Municipiului Focșani.
   În această situație, reprezentanții Primăriei trimit din nou adresă către instanță, prin care anunță că aceștia nu au prestat munca în folosul comunității, iar orele de muncă sunt din nou transformate în amenzi. „Potrivit Ordonanței nr.2, din 2001 art.1 în cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea  definitivă a sancțiunii și nu există posibilitatea executării silite, aceasta va sesiza instanța în circumscripția căreia s-a săvârșit contravenția în vederea înlocuirii amenzii cu sancțiunea prestării unei activități în folos comunitar, ținându-se seama după caz și de partea din amenda care a fost achitată”, se arată într-o adresă trimisă redacției noastre de reprezentanții Judecătoriei Focșani.
   Ordonanța amintită precizează că înlocuirea amenzii cu muncă în folosul comunității poate fi făcută pentru o durată maximă de 50 de ore, iar în cazul minorilor cu vârsta de până la 16 ani, durata orelor se reduce la jumătate, respectiv 25 de ore.

Mii de amenzi transformate în muncă în folosul comunității

   Anul trecut, potrivit informațiilor furnizate de către reprezentanții Judecătoriei Focșani au fost obligate să presteze muncă în folosul comunității 1.091 de persoane, iar anul acesta, până la data de 15 februarie, au fost condamnate 34 de persoane. „Potrivit art. 21 din Ordonanța de Guvern 55 din anul 2002, în cazul în care contravenientul cu rea voință, nu se prezintă la primar pentru luarea în evidență și executarea sancțiunii, se sustrage de la executarea sancțiunii după începerea activității sau nu își îndeplinește îndatoririle ce îi revin la locul de muncă, judecătoria, la sesizarea primarului, a unității la care contravenientul avea obligația să se prezinte și să presteze activitatea în folosul comunității, poate înlocui această sancțiune cu sancțiunea amenzii”, se arată în adresa remisă redacției noastre, de către oficialii Judecătoriei Focșani.

Bugetul Primăriei, sufocat de amenzi

   În prezent, municipalitatea are de încasat amenzi în valoare de 12 milioane de lei, de la peste 30.000 de persoane. În top este un cerșetor care datorează din amenzi o sumă record, aproape 300.000 lei. Municipalitatea are de încasat din amenzi 2.449.160 lei, pentru anul 2012. Din anii din urmă, amenzile sunt de 9,6 milioane lei. În total, Primăria are de recuperat 12 milioane lei, numai amenzi, sumă care împovărează bugetul local drept „venituri”, însă inexistente. Datoare la bugetul local sunt și prostituatele, însă recuperarea unor asemenea debite este o luptă pierdută din start. „Amenzile au devenit o piatră de moară la nivelul municipiului. Numai pentru 22 de persoane avem de recuperat 1,6 milioane lei. Acești bani nu vor fi niciodată recuperați. Fie sunt prostituate, fie sunt cerșetori, cerșesc și în București. Poliția spune că a da amendă este o măsură de educare. Niciodată nu o să înțeleg cum educi un om dându-i o amendă de 500 lei pe care știi sigur că nu o plătește”, a precizat Meluș Nazâru, șeful Serviciului de Taxe și Impozite Locale, din cadrul Primăriei Municipiului Focșani.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?