Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Drepturile pacienţilor, afişate la vedere în spitalele vrâncene


   Drepturile și obligațiile bolnavilor vor fi afișate la vedere, în fiecare unitate medicală din județ. Consilierul Vasile Cepoi, din cadrul Ministerului Sănătății, a  anunțat că zilele acestea, când se serbează „Săptămâna Pacientului”, medicii din ambulatoriile de specialitate și din spitale trebuie să afișeze la loc vizibil pliante cu drepturile pacienților.
   La Spitalul Județean de Urgență din Focșani drepturile și obligațiile pacienților sunt afișate atât la intrarea în pavilionul central, cât și la intrarea în ambulatoriul de specialitate. Scrise mărunt, pe câteva pagini, puțini sunt cei care se opresc să le citească. Unii dintre pacienții Spitalului Județean nici nu știau că au drepturi sau obligații și au recunoscut că nu au fost curioși să citească hârtiile afișate. „Habar n-aveam că e «Săptămâna Pacientului». Sunt internată în spital de 4 zile și nu m-am uitat la televizor. Nici drepturile nu le-am citit. Sunt bătrână, nu mă uit eu la foile de pe pereți”, ne-a spus o pacientă. „E foarte bine că au fost afișate. Acum, cine are ochi să vadă. Eu nu le-am citit. Am venit în fugă la spital, că aveam o problemă de rezolvat și nu am avut timp să mă uit ce s-a afișat la avizier”, a spus Mihai Ionică. „Or fi afișate, dar crezi că le-am citit? Nu le-am citit. Ä‚știa tineri poate le citesc. Au ochi mai buni, sunt mai deștepți ca noi. De respectat, nu prea se respectă. Acuma, depinde de medic. Fiecare cu conștiința lui, cum ne înțelege”, este de părere Ioana Tuvene.
   La celelalte spitale din județ, managerii ne-au declarat că au afișat la loc vizibil drepturile și obligațiile pacienților. Åži nu de săptămâna aceasta, ci de mai mult timp. „Le avem afișate de vreo lună la avizier. Am luat această decizie în Comitetul Director. Este absolut normal ca pacienții să își cunoască drepturile”, susține Mirela Cotea, managerul Spitalului Vidra. „Åžtiu că este Săptămâna Pacientului, dar noi aveam afișate drepturile de anul trecut. Sunt puse la vedere, la intrare în compartimentul de interne, la camera de gardă și la Secție de Psihiatrie”, susține managerul Spitalului Dumbrăveni Costel Negoescu.
   Conducerea Spitalului Orășenesc din Panciu susține că drepturile pacienților sunt afișate în fiecare salon de mai bine de doi ani. „Normal că avem afișate drepturile, dar și obligațiile pacienților. Sunt afișate în fiecare salon. Este un lucru absolut normal ca ei să își cunoască drepturile, dar și obligațiile”, susține managerul Nicolai Mărăscu.
   În perioada 11-17 martie se serbează „Săptămâna Pacientului”, eveniment în cadrul căruia a fost lansat Telefonul Pacientului – 0800.800.242, număr apelabil gratuit din orice rețea de telefonie. Acest proiect a fost lansat în cadrul evenimentului „Săptămâna Pacientului”, realizat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC). Zilnic, timp de 8 ore, un operator va răspunde la toate apelurile pacienților și va prelua semnalările acestora. Problemele semnalate vor fi verificate, documentate în măsura posibilităților, apoi reprezentanții COPAC vor direcționa semnalările către instituțiile responsabile din domeniu și vor monitoriza modul în care vor fi rezolvate problemele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?