Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649

GALERIE FOTO: Cinci romi din Toflea s-au predat la IPJ Vrancea


   Jale mare, ieri după-amiază, în curtea Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea. Zeci de femei de etnie romă boceau de mama focului, iar tot atâția bărbați se băteau cu palmele peste spate, îmbărbătându-se unul pe celălalt. În total, peste 100 de persoane se aflau în curtea IPJ. Inițial, ai fi avut impresia că o persoană a decedat în Arestul IPJ, dar când te apropiai de cei îndurerați aflai că toată lumea plângea pentru că cinci dintre ei urmau să ajungă la închisoare. De etnie romă, din localitatea Toflea, județul Galați, cei cinci au fost condamnați la închisoare cu executare pentru infracțiuni economice, sentința fiind dată de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție. Neavând încotro, ei au ales să se predea polițiștilor. Cum în județul Galați sunt „persoane publice”, au ales să facă acest lucru în Vrancea.
   Ei au ajuns în curtea IPJ „dotați” cu pilote, perne, apă, haine, hârtie igienică și… tot ce-i mai trebuie unui rom cu palat din Toflea, care până acum a trăit pe picior mare. Pentru fiecare dintre cei cinci bărbați care urmau să ajungă în arest, alte 5-6 persoane cărau, sleite de puteri, bagajele voluminoase, pe lângă care 5-6 femei plângeau. Întrebați de ce au ales Vrancea și de ce nu s-au predat la Galați, cetățenii de etnie romă au avut o explicație surprinzătoare: „avem o reputație, suntem pocăiți și suntem mai aproape de casă aici”.
   După ce Kaizer Costică Stoica, Gelu Căpitanu, Ioan Spiridon, Vasile Călin și Gheorghe Dumitru au fost preluați de polițiștii vrânceni, rudele acestora au jelit minute bune în curtea poliției. Femeile își frecau fața cu palmele, pentru a-și șterge șiroaiele de lacrimi de pe obraji, iar bărbații parcă nu mai doreau să plece din curtea IPJ. După bocete îndelungi, mulțimea a ieșit din curtea poliției, dar au mai stat câteva minute în parcarea din fața sediului IPJ, unde au discutat și s-au îmbărbătat unii pe alții, după care s-au urcat în mașinile lor de lux și au plecat acasă, la Toflea.
   Potrivit informațiilor pe care le avem de la anchetatori, cei cinci cetățeni de etnie romă au ajuns după gratii pentru săvârșirea unor infracțiuni economice, ei având de executat pedepse cuprinse între 3 și 5 ani de închisoare. Din cercetări a reieșit că activitatea infracțională a grupului a început în 2003. Spre exemplu, Kaizer Costică Stoica a fost condamnat pentru că începând din 2003 și până să fie condamnat definitiv, în calitate de administrator al societății Electrica S.A., după numele căreia a fost denumit dosarul, respectiv „Lotul Electrica”, ar fi falsificat contracte și documente de achiziții a produselor electrice contrafăcute pentru a obține foloase necuvenite. În ceea ce-l privește pe Gelu Căpitanu, începând cu 2003 el ar fi falsificat acte contabile și facturi pentru materiale electrice contrafăcute prin semnarea în fals, sustrăgându-se astfel de la plata obligațiilor fiscale. Potrivit deciziei definitive și irevocabile, cei cinci au rămas cu următoarele pedepse „înlătură sporul de pedeapsă de 2 ani închisoare aplicat inculpatului Stoica Costică Kaizer și dispune executarea de către inculpat a pedepsei totale de : -5 (cinci ) ani închisoare. Înlătură sporul de pedeapsă de 2 ani închisoare aplicat inculpa-tului Călin Vasile și dispune executarea de către inculpat a pedepsei totale de: -5 (cinci) ani închisoare. Înlătură sporul de pedeapsă de 2 ani închisoare aplicat inculpatului Spiridon Ioan și dispune executarea de către inculpat a pedepsei totale de: -5 (cinci) ani închisoare.  În baza art.323 alin.1, 2 C.p. raportat la art.17 lit.b din Legea nr.78/2000 și cu aplicarea art.18 alin.1 din Legea nr.78/2000 condamnă pe inculpatul Căpitanu Gigel și dispune executarea de către inculpat a pedepsei totale de -3(trei) ani închisoare. În baza art.323 alin.1, 2 C.p. raportat la art.17 lit.b din Legea nr.78/2000 și cu aplicarea art.18 alin.1 din Legea nr.78/2000 condamnă pe inculpatul Dumitru Gheorghe, dispune executarea de către inculpat a pedepsei totale de -4(patru) ani închisoare”.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?