Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Fostul viceprimar din Mera şi un afacerist, duşi cu duba la Procuratură


   Aurel Trifan, fostul viceprimar al comunei Mera, și Dumitru Tîrlă, un afacerist din zonă, au interdicție să părăsească țară timp de 30 de zile. Marți seară, ei au fost reținuți de procurori, care ieri au cerut mandate de arestare preventivă pe numele lor. Celor doi li se aduc mai multe acuzații legate de încheierea unor contracte de prestări servicii ce au avut ca obiect balastarea unor drumuri și construcția unor poduri. Judecătorii nu au fost însă de acord cu propunerea lor. Anchetatorii vorbesc despre un prejudiciu de peste 750 mii lei.

   Fostul viceprimar al comunei Mera, Aurel Trifan, și un om de afaceri din comună, Dumitru Tîrlă, au interdicție să părăsească țară timp de 30 de zile, ei fiind acuzați de procurori de deturnare de fonduri după ce ar fi încheiat în fals contracte de prestări servicii, respectiv pentru balastarea unor drumuri comunale și construcții de poduri. În dosarul instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea și polițiștii de la Investigarea Fraudelor sunt cercetate și alte persoane, printre care și contabilul și secretarul comunei Mera, administratorii unor societăți comerciale din zonă, dar și primarul Ion Sticlaru.
   Marți, fostul viceprimar Aurel Trifan și omul de afaceri Dumitru Tîrlă au fost chemați la audieri de către anchetatori, dar nu au mai fost lăsați să plece acasă. Cei doi bărbați au fost reținuți pe bază de ordonanță. Miercuri dimineață, au fost aduși din nou în fața procurorilor, pentru noi audieri. „Față de Tîrlă Dumitru s-a pus în mișcare acțiunea penală pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la abuz în serviciu, uz de fals și complicitate la fals intelectual, iar față de numitul Trifan Aurel, s-a pus în mișcare acțiunea penală pentru săvârșirea infracțiunilor de deturnare de fonduri, fals intelectual și uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu în formă calificată, angajarea de cheltuieli peste limita creditelor bugetare aprobate, lichidarea unor cheltuieli peste limita creditelor bugetare aprobate, complicitate la infracțiunea de fals intelectual, fals și uz de fals, precum și complicitate la înșelăciune. În cauză se efectuează cercetări și vom vedea ce măsuri se vor lua în conti-nuare. În prezent ei sunt reținuți”, a declarat procurorul Marinela Arginteanu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea.

Prejudiciu de peste 750 de mii de lei, la balastarea unor drumuri

   Potrivit anchetatorilor, în urma cercetărilor a rezultat faptul că Trifan a fost delegat de primarul comunei pentru încheierea unui contract de achiziții publice, respectiv balastare și construcții de poduri, fără respectarea dispozițiilor legale. În baza unor situații de lucrări care erau false, ar fi semnat un contract cu firma lui Tîrlă, pentru balastarea unui drum. Tot Trifan mai este acuzat și de încheierea altor contracte de achiziții publice și cu alte firme, fără a face negocieri, încredințând lucrări de peste 15 mii de euro, lucrări de infrastructură care nu ar fi fost executate.
   Anchetatorii vorbesc despre un prejudiciu total de peste 750 de mii de lei. „În fapt, T. Aurel, în calitate de viceprimar al comunei Mera, a încheiat în fals, în anii 2008-2009 mai multe contracte, cu trei firme din județul Vrancea constând în prestări servicii, lucrări de transport și ba-lastare pietriș, construcție drumuri și poduri în comuna Mera, lucrări care fie s-au executat parțial, fie nu s-au executat. Facturile emise în baza acestor contracte au fost plătite de către T. Aurel, înlocuitor al ordonatorului principal de credite, aspecte ce au condus la crearea unui prejudiciu de 763.159,98 lei. Astfel, în urma încheierii în fals a două contracte, având ca obiect transport pietriș și balastare drumuri comunale, cu T. Aurel, firma administrată de T. Dumitru a încasat în mod nejustificat suma de 198.066,48 de lei. Cercetările sunt continuate de polițiștii din cadrul IPJ Vrancea-Serviciul de Investigare a Fraudelor, în vederea recuperării prejudiciului și stabilirii vinovăției suspecților”, a declarat inspector principal Adrian Dochioiu, de la Biroul de Presă al IPJ Vrancea.

Fostul viceprimar aruncă vina pe primar

   Potrivit unor surse, în fața anchetatorilor, fostul viceprimar ar fi spus că nu știe ce a semnat. Soția acestuia și un consilier local de la Mera, aruncă toată vina asupra primarului Ion Sticlaru. Mai mult decât atât, în momentul în care soțul său, Aurel Trifan și omul de afaceri Dumitru Tîrlă au fost aduși la sediul Parchetului, pentru a fi reaudiați după cum spune procedura, femeia a strigat de mai multe ori la acesta din urmă, rugându-l să recunoască cu cine a încheiat contractele, în opinia sa, adevărul putând să iasă la iveală, numai în acest mod. „Soțul meu dacă a intrat în primărie, noi am fost crescători de animale, din 2000. Am pământ în jurul casei, muncim amândoi, toți patru că mai avem și doi băieți. Îmi este ciudă că intră nevinovat. Eu știu tot ce se întâmplă. Nu vrea Dănuț să recunoască ceea ce a făcut înainte, ce s-a făcut în campanie. Campania n-a avut legătură cu el, nu era viceprimar, nu era nimic el, contracte s-au încheiat înainte, nu acum. M-am rugat, l-am implorat să spună adevărul. Dacă dă Dumnezeu să spună adevărul toate vor ieși la iveală. Eu nu știu nimic de bani, eu știu doar ce îmi povestea acasă, că el stătea mai mult pe teren. Lucrarea vicelui stă pe teren nu în primărie. Îl suna, te rog frumos du-te și semnează că ți-a adus omul balastul. Omul nu este vinovat, omul a dus lucrurile, dar nu știu ce   s-a întâmplat de a deraiat această poveste. Primarul a fugit pentru că l-a sunat aseară să vină și nu a venit. Cred că este în localitate”, a declarat Nicoleta Trifan, soția celui reținut.
   Susținerile femeii au fost întărite și de spusele unui consătean, care ne-a spus că a fost consilier local la Mera în acea perioadă în care s-au derulat contractele. „A făcut toată tranzacția și toată negocierea numai cu primarul, nu cu vicele. Negocierea și lucrarea s-au făcut înainte în campanie și era viceprimar Sticlaru, care este acum primar. Negocierea numai cu primarul s-a făcut. Viceprimarul doar a semnat la comanda și la dispoziția primarului. Lucrările s-au făcut cum știm, am fost și eu consilier, fiecare în sector, am numărat mașinile, iar viceprimarul care a fost și este în belea, el n-a semnat, el nu era nici vice, nici consilier, nu era nimic atunci. A semnat numai la dispoziția primarului și numai în prezența sa. Pentru toate negocierile și lucrările pe raza comunei, a negociat numai primarul, nu viceprimarul. A picat în momentul în care a văzut că nu mai vrea să semneze, l-a și dat afară, nu a făcut tot mandatul, că nu a vrut să mai semneze. El când avea gând să ia banii, se făcea că se duce o săptămână în concediu și venea viceprimarul și semna că s-a făcut lucrarea, să ia omul banii. Dar, nu are nicio vină, nu are nicio legătură cu lucrările. Primarul a negociat, primarul a făcut toate, acesta a semnat. Dacă o vrea să spună adevărul e bine pentru toți, să dea dreptatea pe față, că asta este dreptatea”, a declarat Savu Sovejanu, un fost consilier.
   Ieri, la audieri au fost chemați și alți funcționari din Primăria Mera, respectiv contabila și secretara, care nu au dat nicio declarație.
   Primarul Ion Sticlaru nu a putut fi contactat pentru a i se consemna punctul de vedere referitor la acuzații și ancheta care este în curs de desfășurare.
   Potrivit unor surse, ancheta a pornit chiar de la un autodenunț al unui angajat al Primăriei Mera, care a considerat că va scăpa de acuzații în acest mod.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?