Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Gravide depistate cu HIV şi sifilis


   Patru gravide au fost diagnosticate, anul trecut, cu HIV. Acestea au fost testate gratuit în laboratorul Direcției de Sănătate Publică Vrancea. Potrivit raportului de activitate al instituției, în 2012, au fost efectuate 3.414 testări HIV gratuite din care 2.662 la gravide, unde patru rezultate au fost pozitive, 375 testări la persoane aparținând altor categorii, din care șapte teste au ieșit pozitive.
   În maternități au fost efectuate 2.704 teste rapide la gravidele internate pentru naștere, cu ajutorul truselor de teste furnizate de DSP. Astfel, au fost luate în evidență opt cazuri noi de infecție cu HIV, trei la copii și cinci la adulți. Reprezentanții DSP spun că la adulți mecanismul de infectare a fost sexul neprotejat cu persoane necunoscute și deja infectate, iar la copii infecția s-a transmis de la mama deja infectată. Medicația și monitorizarea evoluției bolnavilor sub tratament s-au efectuat în cadrul Programului Național finanțat de către Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea, de către medicii din Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean în colaborare cu Institutul „Matei Balș” din București.
   În raportul de activitate al DSP se precizează că au existat anumite discontinuități în asigurarea medicației pacienților „ca urmare a întârzierii finanțării, întârzierii licitațiilor sau neseriozității unor depozite de medicamente, care nu au respectat contractele asumate și au adus medicamentele prea târziu sau în cantități insuficiente”.

68 de gravide depistate cu sifilis

   Tot anul trecut, testele efectuate în cadrul laboratorului DSP au depistat 177 de persoane suferinde de sifilis, din care 68 erau femei însărcinate. Teste au fost efectuate și mămicilor care tocmai au născut, dar și copiilor acestora, pentru depistarea sifilisului congenital, dar testele au ieșit negative. Două gravide și 23 de persoane neasigurate au beneficiat de tratament gratuit prin programul național.
   Åži în cadrul acestui program, reprezentanții DSP spun că au existat diferite probleme. „Nu se realizează o colaborare între cabinetul de Dermato-Venerologie coordonator și celelalte cabinete Dermato-Venerologice din județ și, ca urmare, există o subraportare a îmbolnăvirilor și nu primesc tratament gratuit toți cei care ar putea beneficia de program. Anchetele epidemiologice se desfășoară cu dificultate datorită personalului redus, a imposibilității de a folosi banii programului național pentru carburanții necesari deplasării în teren sau pentru abonament telefonic pentru a putea lua legătura cu cabinetele medicilor de familie”, se arată în raportul de activitate al DSP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?