Cadrele didactice din județ pot contribui la realizarea proiectului plan-cadru pentru învățământul primar prin propuneri pe care vor putea să le prezinte Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea până marți, 19 martie.
Planul-cadru reprezintă un document de politică educațională care vine cu modificări în ceea ce privește disciplinele obligatorii și opționale precum și numărul de ore alocate acestora pe săptămână. Trunchiul comun conține oferta educațională de parcurs în mod obligatoriu de către toți elevii care urmează același tip de program de formare. Potrivit noului plan supus dezbaterilor, disciplinele opționale reprezintă oferta educațională propusă de școală, adecvată pe cât posibil specificului local, intereselor și nevoilor elevilor.
Planul propus de Ministerul Educației și aflat în dezbatere publică prevede cinci ore pe săptămână la Limba și literatura română în clasa pregătitoare, câte șase ore în clasa I și a II-a, cinci ore în clasa a III-a și patru ore în clasa a IV-a. Proiectul de plan-cadru propune câte o oră pe săptămână de Arte vizuale pentru clasa pregătitoare și clasele I-IV, Educația muzicală și mișcare câte 2 ore pe săptămână până la clasa a II-a și trei ore pe săptămână pentru clasele III-IV, iar Educație fizică – câte două ore pe săptămână începând de la clasa pregătitoare și până la clasa a IV-a.
„S-a trimis chestionarul în școli iar acum așteptăm până marți răspunsul colegilor noștri. Cred că nu ar strica mai multă mișcare atât la clasa pregătitoare cât și pentru elevii claselor I-IV. Pentru sănătatea copiilor mișcarea este importantă. Părinții îi aduc pe copii cu mașina la școală, iar statul la școală pe scaun nu ajută la sănătatea co-piilor, de aceea părerea mea perso-nală este în favoarea orelor de educație fizică”, a spus inspectorul școlar de specialitate Lina Vlăsceanu.
Același plan propus de Mi-nister prevede ca elevii să înceapă studierea unei limbi străine din clasa a III-a. Oficialii Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea susțin această idee, în condițiile în care capacitățile de învățare ale copilului sunt mai bune iar rezultatele sunt mai rapide. „Cât privește limba străină cred că ar trebui să se coboare, copiii au și la clasa pregătitoare limbă străină și ar fi o continuitate, dar totul fonetic, abia din clasa a III-a să fie introdusă limba străină, unde vor învăța să și scrie. Copilul la o vârstă fragedă are un grad de capacitate mai mare, de aceea cred că ar fi bine ca limba străină să rămână încă din primii ani”, a mai completat inspectorul Lina Vlăsceanu.
Cadrele didactice pot transmite așadar observații și propuneri referitoare la Proiectul de plan-cadru pentru învățământul primar, prin completarea unui formular de consultare, disponibil la adresa https://www.surveymonkey.com/s/PC-primar.