Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

ÎN PREMIERĂ: VIP-urile din Vrancea vorbesc despre DRAGOSTE de ZIUA ÎNDRĂGOSTIŢILOR


   Dragostea. Un cuvânt golit de conținut pentru mulți dintre cei care, prinși în vârtejul lumii moderne, cred că serviciul, cariera, banii, succesul trebuie puse pe prim plan. „Ei, haideți, suntem oameni serioși” ne-au spus mulți dintre cei pe care i-am întrebat cum și-au cunoscut soțul sau soția, când s-au îndrăgostit de el sau ea, cum au cerut sau au fost cerute în căsătorie. De parcă dragostea ar fi un subiect neserios, un moft sau un … ceva… prea puțin important în topul priorităților din viața fiecăruia. Ziua Îndrăgostiților sau Valentine’s Day este o sărbătoare occidentală, împrumutată de români în anii de după 1989. Sărbătorită mai mult de tineri, ziua de 14 februarie este un bun prilej de a ne aminti importanța dragostei, fluturii din stomac, bătăile rapide ale inimii, momentele acelea când uiți de locul de muncă, de afaceri, de salariu, de plata facturilor. Mulți dintre noi credem că nu avem nevoie de o zi anume pentru a spune Te iubesc, pentru a dărui un buchet de flori sau a lua cina la un restaurant, dar facem toate astea? Sau avem impresia că mai avem timp ori că nu e nevoie de cuvinte, de flori, de câteva ore în doi? Åži, de fapt, este nevoie de toate astea, indiferent că suntem muncitor, parlamentar, sportiv, șomer, șef de instituție, profesor sau magistrat.
   În rândurile de mai jos, vă invităm să citiți ce spun oameni cunoscuți despre dragoste, dar și să vă amintiți dumneavoastră cum, unde, când și cu cine ați cunoscut Iubirea.

   Deputatul PSD de Vrancea Miron Tudor Mitrea, vicepreședinte al Camerei Deputaților
   Vorbește cu multă afecțiune despre soția sa, Manuela Mitrea, deputat PSD de Constanța. Consideră că este posesorul „lozului câștigător” în loteria dragostei.
   „Soția mea, Manuela, este foarte înțelegătoare. Am și cunoscut-o în politică, e adevărat, deci știe ce e viața politică. Să știți că, în afara campaniei din 2008, noi am dormit, în cei 12 ani de când suntem căsătoriți, trei nopți separat. Cea mai mare bucurie a mea în viață este să mă culc seara și să mă trezesc dimineața lângă ea. Mai bine fac trei sute și ceva de kilometri pe zi să dorm cu ea decât să fim separați. Să știți că este exagerat de harnică.”

   Prefectul Cătălin Popescu
   A copilărit împreună cu viitoarea soție, Ana Luiza, iar după o relație de patru ani s-au căsătorit pe 15 ianuarie 1994. „Am copilărit împreună în cartierul de la Simion Bărnuțiu, unde eram într-o gașcă de vecini, colegi de vârste apropiate. Relația a fost una normală. La început de prietenie, iar apoi au apărut și sentimentele. Am fost vreo patru ani prieteni și apoi ne-am căsătorit. Pe 15 ianuarie 1994, de ziua lui Eminescu. Eu aveam 30 de ani, iar soția 27”.
   Deși spune că Valentine’s Day nu este o sărbătoare tradițională pentru români, mai cunoscute fiind 1 și 8 martie, va fi alături de soție. „Vrem să ieșim undeva. Inițial am vrut să mergem la munte, dar nu se mai poate. Nici Dragobetele, nici Valentine’s Day nu intră în practica noastră, la vârsta noastră. Pentru dracii mai tineri, la copii, poate are o cu totul altă semnificație. Pentru mine e mai important 1 martie sau 8 martie. Au alte semnificații pentru noi”.

   Subprefectul Cristi Misăilă
   Și-a cunoscut viitoarea soție, Valeria Maria. la o discotecă, în timpul studenției. „Ne-am cunoscut în facultate, la discoteca Roșu și Negru din campusul Tudor. Ulterior am aflat că are rădăcini tot în Vrancea. A fost dragoste la prima vedere, cu multe năbădăi. Ulterior am cerut-o în căsătorie, iar evenimentul a avut loc în 2000”.
   Cât despre Valentine’s Day, subprefectul îl consideră un eveniment importat, care nu are nicio legătură cu tradițiile din România. „Este bun pentru comercianți, să își vândă produsele. Este o strategie de marketing”.
   Mai importante crede că sunt sărbătorile tradiționale precum 1 martie sau Duminica mironosițelor, pentru creștinii ortodocși. „Pentru mine este mai importantă sărbătoarea de 1 martie, care semnifică venirea primăverii. Iar pentru creștinii ortodocși este Duminica mironosițelor, din a treia săptămână după Sărbătoarea de Paște. Cred însă că soțiile, femeile din viața noastră, ar trebui sărbătorite în fiecare zi, nu în anumite perioade”.
   Iar unul dintre cadourile pe care îl face soției în acest an este concertul de la Viena al violonistului Andre Rieu, care va avea loc în luna mai. „Am achitat deja avansul pentru concert. Este un eveniment extraordinar la care vom merge împreună cu mai multe persoane”.

   Åžeful Direcției Finanțelor Publice, Eugen Ciorici
   Întâlnirea cu viitoarea soție, Marioara, a fost dragoste la prima vedere și își amintește și acum, după 32 de ani, acele momente. „A fost dragoste la prima vedere. Era în 1980, la un botez la un foarte bun prieten de familie. Mi-a sărit în ochi faptul că se chinuia să taie friptura. Am ajutat-o cu friptura, iar după un an am avut cununia civilă”.
   Înainte de cununie a fost însă, pețitul. Pentru aceasta s-a dus la Paltin împreună cu familia și își amintește că viitoarea soție aproape că nu l-a recunoscut din cauza bărbii pe care o purta pe atunci. „Era în jurul orei 12 și tatăl meu m-a întrebat ce am de gând să fac, pentru că nu a venit până acolo doar să mănânce și să bea. Åži atunci i-am spus că eu nu am de gând să fac nimic. Aproape că el a cerut-o în căsătorie”, își amintește Eugen Ciorici.
   Despre 14 februarie, directorul fiscului spune că nu o consideră o sărbătoare atât de importantă pentru români. „Îi ofer cadouri de 8 martie, dar s-ar putea ca de 14 februarie să ieșim amândoi în oraș”.

   Directorul DSVSA, Necula Botezatu
   Åži-a cunoscut soția, Cristina, în timpul facultății. „Ne-am cunoscut în primul an de fa¬ cultate, eram colegi de grupă. Ne-am împrietenit și în anul patru ne-am căsătorit. După terminarea facultății am lucrat împreună, la Prahova, la Tătăranu, la Unitatea Agroalimentară. Acum sunt director, iar soția este la Circumscripția sanitar veterinară Focșani”.
   Spune că, deși 14 februarie nu este o sărbătoare tradițională pentru români, își va invita soția la un local din oraș.  „Îi mai fac surprize atunci când găsesc lucruri care știu că îi plac în mod deosebit. Pe 14 februarie, probabil că o să ieșim în oraș”.

   Judecătoarea Mariana Croitoru, vicepreședintele Tribunalului Vrancea
   „Eu nu țin cont de această sărbătoare a «Sfântului Valentin» pentru că nu este o sărbătoare creștină. În primul rând că este o sărbătoare importată și dacă am dori să mergem pe tradiția noastră românească, avem «Dragobetele». Un bun creștin sădește sentimentul dragostei în fiecare zi. Nici măcar nu îmi place să vorbesc despre această sărbătoare de import. Noi, românii, trebuie să iubim românește, în fiecare zi!”.

   Comisarul șef Vasile Marin, șeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ
   Åži-a cunoscut viitoarea soție, în timp ce îl căuta pe tatăl acesteia. „Mi-am cunoscut soția în anul 1996 dintr-o pură coincidență. Îl căutam pe tatăl ei cu o problemă personală și am găsit-o pe fiică. Un an mai târziu, în 1997, ne-am căsătorit”.
   Crede că ziua de 14 februarie nu are o semnificație deosebită. „Nu consider că trebuie să fie 14 februarie ca să-i fac soției un cadou. Eu îmi iubesc soția și îi arăt asta zilnic prin ceea ce fac sau ce spun. Iubirea se arată zi de zi, nu doar pe 14 februarie și sunt foarte multe momente când îi putem demonstra persoanei de lângă noi că o iubim, mai ales că la mijloc este rodul iubirii noastre, o fetiță care anul acesta va împlini 15 ani”.

   Mihai Copaci, președintele – director general al CAS Vrancea
   Spune că de Ziua Îndrăgostiților îi va dărui soției sale, judecătoarea Adriana Copaci, un buchet de trandafiri. „Pe soția mea am cunoscut-o în 1992 la o petrecere organizată între prieteni. De atunci am început să ieșim. În 1993, în timp ce eram la mare, am cerut-o de soție, iar ea a acceptat. Nu pot să zic că a fost ceva special organizat pentru această cerere. Aveam 29 de ani, ajunsesem la maturitate, mai ales că terminasem facultatea și lucram de ceva ani, iar cererea în căsătorie a fost ceva firesc. Pe 23 octombrie 1993 ne-am căsătorit. Respectăm tradiția de Valentine’s Day, iar anul acesta îi voi da un buchet de flori. Îi plac trandafirii roșii și îi voi lua un buchet cu 5 trandafiri. Îmi place să îi iau flori și cu alte ocazii în afară de ziua de naștere. Mai ales că vine și primăvara și vor fi 1 și 8 martie îi voi lua și atunci flori, chiar ghiocei că ei sunt vestitorii primăverii”.

   Medicul Cătălin Graur, directorul executiv al DSP Vrancea
   Are un cadou surpriză pentru soția sa, pe care a cerut-o în căsătorie într-un magazin de bijuterii. „Ne-am cunoscut în 2005 la o petrecere organizată de un grup de prieteni și de atunci am început să ne împrietenim și să ieșim. În timp, prietenia s-a transformat în dragoste, iar în 2009 ne-am căsătorit. Când am cerut-o de soție eram într-un magazin de bijuterii din România, am văzut un inel care am simțit că i se potrivește și i-am făcut propunerea. A acceptat și în octombrie ne-am căsătorit.  De Ziua Îndrăgostiților i-am luat un cadou, dar pentru că vreau să fie o surpriză nu pot spune ce este și un buchet de flori. Seara vom petrece la un restaurant”.

   Viceprimarul municipiului Focșani, Tudorel Trofin
   O cunoaște de șapte ani pe partenera sa de viață, Oana. Dacă inițial au fost amici, în sala de dans s-au redescoperit și, din 29 decembrie 2011 sunt de nedespărțit, deși nu sunt căsătoriți încă. „Ne cunoaștem de mai mult timp, ca amici, însă în sala în care făceam dansuri ne-am redescoperit, iar ulterior ne-au legat și alte lucruri.  Sărbătorim Valentine’s Day, deși mi-aș dori mai degrabă să sărbătorim Dragobetele, este o sărbătoare românească. În această zi ne facem cadouri și surprize”.
   Oana și Tudorel Trofin au împreună un băiețel, Andreas Kristian, în vârstă de 1 an și două luni.

   Elena Gîrneață, primărița de la Slobozia Ciorăști
   Spune că, în ultimul timp, flacăra dragostei arde și mai tare. „De 19 ani sunt căsătorită cu soțul meu și de 21 de ani de când ne cunoaștem iubirea dintre noi este la fel. Cred că în ultima perioadă flacăra dragostei dintre mine și soțul meu arde și mai tare. Pot spune că între mine și soțul meu nu a fost dragoste la prima vedere și tocmai de aceea cred că dragostea dăinuie cu așa intensitate și va continua și dincolo de mormânt. Dacă un copil este rodul iubirii dintre doi, vă dați seama ce rod este aducerea pe lume a patru copii. Întotdeauna noi ne-am ghidat după imnul dragostei care se găsește în Biblie: Dragostea este atotîndurătoare, dragostea nu se mânuie. Le recomand la toți să se iubească așa cum o fac eu cu soțul meu”.
   Declară că nu pune accent pe Valentine’s Day deoarece nu este un eveniment românesc. „În schimb noi sărbătorim Dragobetele care este o sărbătoare specifică și tradițională românească”.   

   Nicolae Å¢andără, primarul de la Gura Caliței
   Astăzi este și ziua sa de naștere, așa că Valentine’s Day este o zi specială. La mulți ani! „Este un moment plăcut să coincidă Ziua Îndrăgostiților cu ziua mea de naștere. Este un moment unic pentru mine mai ales că împlinesc vârsta de 44 de ani. Soția mea locuia în apropiere de mine și am copilărit împreună pe aceste meleaguri. Nu a fost greu să-i cuceresc inima, doar că a durat cam mult. Vreo trei ani a trebuit să-i fac dovadă că o iubesc. Åži-a dat seama și ea și iată că suntem fericiți împreună, căsătoriți de 12 ani”.

   Lauriana Ailincuței, director al Liceului Pedagogic Focșani
   Anul acesta va sărbători nunta de argint. „După un an și ceva de prietenie în clasa a XI-a am fost cerută în căsătorie. A fost o cerere obișnuită, dar despre subiectul acesta vorbisem anterior. Am primit o întrebare simplă și am oferit un răspuns la fel de simplu care s-a materializat peste 2 ani în fața ofițerului Stării Civile. Mi-am cunoscut soțul în vacanța de vară, la ziua de naștere a unei colege, iar anul acesta în aprilie, sărbătorim nunta de argint. În ceilalți ani, pe data de 14 februarie eram invitată în oraș de soțul meu. Anul acesta voi sta până târziu în școală”.

   Adriana și Åžerban Lescovar
   Sunt cei doi stâlpi de susținere ai Clubului de Gimnastică Focșani și au în spate o căsnicie care durează de 32 de ani. „Ne-am cunoscut pe 1 mai 1981, la Lepșa, când făceam parte din Åžtafeta Carpaților la alpinism. Ne-am plăcut și, după un an, ne-am căsătorit, pe 16 ianuarie 1982. După 32 de ani de căsătorie, îmi doresc să ne respectăm și să ne trăim împreună anii de pensie pe care îi avem” – Adriana Lescovar.

   Handbalista Vali Elisei Ardean
   Fostă extremă a naționalei și a echipei Oltchim Râmnicu Vâlcea, are o relație cu actualul soț care durează de nouă ani de zile. Stabiliți la Deva, Valentina și soțul ei, Adrian Constantin, se cunosc din 2004, iar peste doi ani de zile, au oficializat și relația lor. În luna ianunie a acestui an, în familie a apărut un nou membru, Robert, un băiat de 4,1 kilograme care a fost adus pe lume într-o clinică privată din Hațeg (Hunedoara). „Prima oară l-am cunoscut pe Adrian la Deva. Au urmat doi ani de zile în care am fost alături, ne-am împărtășit sentimentele și în anul 2006 ne-am căsătorit. În ianuarie, a venit pe lume, fiul nostru, Robert. Este o mare bucurie pentru familia noastră. Ei sunt totul pentru mine. Îmi doresc să fim sănătoși și să fie înțelegere în familie, așa cum a fost și până acum”.

   Campionul la karate Daniel Fusaru
   Multiplu campion național și internațional la karate, focșăneanul Daniel Fusaru se declară un îndrăgostit etern. „M-am îndrăgostit la prima vedere la 24 de ani, în anul 2004. Am avut o altă relație, și după o săptămână în care am fost alături de Elena, am decis să o cer de soție. Eu eram la Facultate, la București, iar ea era încă elevă la un liceu în Focșani”.
   Deși este foarte ocupat cu activitatea sportivilor săi de la clubul CSM 2007 Focșani, Daniel Fusaru își va petrece Ziua Îndrăgostiților alături de soția sa, căreia i-a transmis prin intermediul „Monitorul de Vrancea” un mesaj de dragoste: „Sunt îndrăgostit de tine ca în prima zi și te iubesc din tot sufletul meu”.

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?