Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

„Ce pot face ca să previn problemele dentare după ce voi naşte?”


   O cititoare, Ramona C., vrea să afle de la medicul stomatolog Luminița Nedelcu, ce trebuie să facă pentru a evita problemele dentare care apar după ce va naște, în condițiile în care, după prima naștere, a avut mari probleme cu dantura. „După prima sarcină, la o lună după ce am născut, am început să am mari probleme cu dantura deși igiena a fost aceeași. Mai exact, dinții au devenit casanți, mi-au apărut foarte multe carii și plombele vechi au căzut. Acum sunt din nou însărcinată și mi-e teamă să nu se repete situația. Ce pot face ca să previn problemele dentare după ce voi naște?”.
   Medicul Luminița Nedelcu răspunde: „Igiena bucală trebuie să fie mult mai laborioasă decât de obicei. Trebuie să vă spălați de trei, patru ori pe zi, cu blândețe, dar ferm, timp de trei minute. De asemenea, trebuie să aveți o dietă echilibrată cu lactate, ouă, fructe, cu multivitamine prescrise de medicul dumneavoastră și nu în ultimul rând tratament stomatologic ce poate fi efectuat în sarcină”.
   Dacă aveți întrebări legate de sănătatea dentară, ne puteți scrie pe adresele de e-mail roxana.sava@monitorulvn.ro sau redactie@monitorulvn.ro, iar în fiecare zi de luni, medicul stomatolog Luminița Nedelcu de la Clinica Stomatologică Dent Excel Focșani vă va răspunde în cadrul rubricii „Monitorul sănătății tale”.

Terapia fără durere, mit sau realitate?!

   Există, de foarte mult timp, în marile clinici de pedodonție și în cele de chirurgie „Sedarea cu protoxid de azot”.
   Ce este protoxidul de azot? Este un gaz incolor, ușor „dulce” care se poate folosi în timpul intervențiilor stomatologice, chirurgicale sau de altă natură pentru relaxarea și pentru eliminarea anxietății.
   Care sunt avantajele sedării cu protoxid de azot?Atunci când este inhalat poate induce sentimente de euforie și sedare. Există pacienți la care pot apărea senzații de somnolență, căldură și furnicături în mâini, picioare și/sau în jurul gurii. Cel mai mare avantaj în timpul tratamentului stomatologic este că putem discuta cu pacientul, acesta fiind conștient, astfel încât putem colabora foarte bine împreună. Reflexele și respirația rămân în parametrii normali. Răspunsul la stimulii fizici este același, iar cel mai important fapt este că PACIENTUL NU TREBUIE INTUBAT. El poate înghiți, tuși și vorbi în mod normal.  Această sedare este folosită foarte mult la copiii care nu sunt „încă” foarte buni prieteni cu stomatologul.
   Există contraindicații ale acestei sedări? Răspunsul este da: pacientul, în primul rând, trebuie să poată respira pe nas (nu: virozelor, răcelilor, alergiilor, ce sunt incompatibile cu folosirea sedării), dar toate aceste stări sunt tranzitorii, astfel încât după vindecare pacientul poate beneficia de inhalosedare. Există boli incompatibile cu administrarea sedării cu protoxid de azot, precum: bronșita pulmonară cronică obstructivă (BPOC), bronșita cronică, emfizem, anemie megaloblastică (prin deficit de vitamina B12), cord pulmonar, astm cronic, hepatită B sau C, TBC. Toate acestea ne demonstrează, o dată în plus, că între stomatolog și pacient trebuie să existe o legătură foarte strânsă și sinceră.
   Avantajele acestei preanestezii se fac simțite atât în pedodonție, unde copiii sunt încântați de momentul în care sunt „astronauți” cât și în implantologie, unde pacienților le este „încă” necunoscută această tehnică ce se aplică în țările dezvoltate, foarte mult.
   Trebuie ca și noi să învățăm, să beneficiem de tot ceea ce este nou, și ne poate ajuta în simplificarea manoperelor.
   Din dorința de a vă ajuta, să vă răspundeți la întrebări, nespuse sau negândite până astăzi, din domeniul stomatologiei, vă stau la dispoziție eu, stomatologul dumneavoastră, Luminița Nedelcu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?