Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Copiii care fug de acasă vagabondează, cerşesc ori se prostituează


   38 de minori au dispărut de acasă sau din centre de ocrotire, anul trecut. Potrivit statisticilor oferite de reprezentanții Serviciului Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri, în 2012, în Vrancea au fost înregistrate 49 cazuri de dispariții de persoane. În 38 de cazuri, persoanele dispărute erau minore. Potrivit statisticilor, fetele au tendința de a pleca în lume la 16 sau 17 ani, în timp ce la băieți vârsta scade chiar și sub 10 ani.
   Dintre copiii fugiți de acasă, cele mai multe persoane au fost de sex feminin, care pleacă din dorința de a petrece cât mai mult timp cu prietenul. În schimb, băieții pleacă pentru a presta munci sezoniere. Alții se duc la rude, bunici sau la celălalt părinte, dacă părinții locuiesc separat. 52% dintre cazurile de dispariție au fost înregistrate în mediul rural, procent mai mic decât în anii precedenți. Potrivit analizelor, procentul începe să crească în mediul urban. În 9 cazuri, minorii dispăruți au revenit singuri la domiciliu sau în centrul de ocrotire. Nu a existat nicio situație în care copilul să fie găsit decedat. Potrivit oamenilor legii, s-a constatat că minorii au plecat în lume de bunăvoie, cu intenția de a se căsători sau a trăi în concubinaj, situație neagreată de părinți, din dorința de a vagabonda sau de a locui cu un prieten, la rude sau la celălalt părinte.
   Disparițiile au fost anunțate poliției de părinți, frați, alte rude, iar în unele cazuri a fost vorba de responsabili din centre de ocrotire. Referitor la perioada în care a fost anunțată dispariția de la momentul constatării, 45% din cazuri au fost anunțate în primele 24 de ore de la dispariție, față de 46% în 2011. În 45% dintre cazuri au fost raportate de rude după mai mult de 48 de ore.
   Potrivit statisticilor, minorii care pleacă de acasă de la vârste mici merg la rude ori vagabondează împreună cu alți tineri, în timp ce cei mai mari cerșesc, iar fetele se prostituează. Fac asta pentru a fi independenți din punct de vedere financiar. Cei mai mulți dintre copiii care vagabondează sunt din mediul rural, în timp ce din mediul urban provin cei care cerșesc, se prostituează sau comit infracțiuni penale, în general furturi. „Din studierea dosarelor disparițiilor înregistrate în anul 2012 s-au putut desprinde informații despre climatul familial în care minorul locuia anterior dispariției sale – climat asigurat fie de ambii părinți ai copilului, fie că se afla în grija unui singur părinte din diverse motive – celălalt părinte se afla la muncă în străinătate, părinții săi erau divorțați sau se afla în grija bunicilor sau a altor rude etc.. Astfel, pentru majoritatea cazurilor s-a apreciat că existau situații tensionate între minor și familie anterior dispariției minorului, în procent de 58%. În cele mai multe cazuri aceste conflicte erau pe tema unor prieteni neagreați de familie (în cazul fetelor). 33% dintre minorii dispăruți în 2012 erau cunoscuți în evidențele poliției pentru dispariții anterioare”, au transmis polițiștii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?