Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Condiţii socialiste pentru angajarea gestionarilor capitalişti


   Patronii își pot recupera măcar o parte din pagubele produse de salariații care le-au furat din firme prin garanțiile obligatorii la angajarea gestionarilor. Din păcate, legea care reglementează modul în care pot fi angajați gestionarii a fost emisă în… 1969, fiind amendată în 1994 când au fost tăiate câteva prevederi exprese la unitățile socialiste. Este vorba despre Legea 22 din 1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanții și răspunderea în legătură cu gestionarea bunurilor organizațiilor socialiste. Această lege stabilește condițiile în care o firmă poate angaja o persoană care să aibă o gestiune.
   Directorul executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice, Eugen Ciorici, a explicat că sunt mai multe condiții care ar trebui să fie respectate de un patron atunci când angajează, de exemplu, un vânzător care trebuie să gestioneze un magazin. „Garanțiile sunt obligatorii. Åži noi, la persoanele care lucrează la ghișee avem obligația de a reține garanții, de 3 salarii”, a precizat directorul Eugen Ciorici. Aceste garanții ar trebui tocmai să acopere eventualele pagube produse. De asemenea, în cazul bunurilor lipsă în gestiune nu se mai colectează TVA la fisc.
   În al doilea rând, persoana în cauză trebuie să aibă anumite studii, adică doar dacă „a absolvit școala generală sau o școală echivalentă și are cunoștințele necesare pentru a îndeplini această funcție”. Altă condiție impusă este ca persoana care primește o gestiune să aibă minim 21 de ani. De asemenea, firmele sunt obligate să ceară informații la poliție despre antecedentele penale ale celui care urmează să fie angajat sau trecut în funcția de gestionar. „Cel ce urmează a fi angajat sau trecut în funcția de gestionar va prezenta o dovadă eliberată de agentul economic, autoritatea sau instituția publică în care a fost anterior încadrat, din care să rezulte dacă a produs pagube avutului obștesc, natura acestora și dacă ele au fost acoperite. Această dovadă poate fi cerută de la ultimul loc de muncă și de agentul economic, autoritatea sau instituția publică care ar urma să facă angajarea sau trecerea în funcția de gestionar. Agenții economici, autoritățile sau instituțiile publice sunt obligate să elibereze sau, după caz, să comunice dovada prevăzută în alineatul 1, în termen de cel mult 10 zile de la primirea cererii. În raport cu cele arătate în dovadă, conducătorul agentului economic, autorității sau instituției publice va hotărî asupra angajării sau trecerii în funcția de gestionar”, se arată în legea 22 din 1969.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?