Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

TOPUL numelor date de vrânceni copiilor


   Vrâncenii au preferat, anul trecut, să le dea copiilor lor nume tradiționale românești, majoritatea nume de sfinți, sărbătoriți chiar în luna în care s-a născut bebelușul. Cele mai frecvente nume pentru băieți au fost Åžtefan, Ionuț sau Andrei, iar pentru fete Maria și Andreea. Unii părinți au optat și pentru nume inspirate din Biblie, precum: David, Sara sau Abel, după cum ne-au transmis reprezentanții serviciilor de Stare Civilă de la Focșani, Adjud, Panciu și Vidra.
   La Focșani, părinții au dat nume „clasice” copiilor, multe cu rezonanță sfântă: Åžtefan, Ionuț, Andrei, Alexandru, Maria, Andreea, Teodora, Ioana, Georgiana, Nicoleta. Nu au lipsit numele precum Matei, Robert, Denisa ori Daria.
   În lunile iulie-august, când revin în județ vrâncenii plecați la muncă în străinătate, frecvente sunt și numele cu rezonanță italiană: Roberto, Mateo, Alessia și Francesca. La Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” din Focșani au născut și mame din alte localități ale județului, în special din comuna Slobozia Bradului, localitate recunoscută pentru natalitatea crescută. Pentru că o mare parte din populația acestei localități este de religie penticostală, unii copii au primit nume inspirate din cărțile sfinte: Avram, Iosif sau Abel.
    La Adjud au născut mame atât din Vrancea, cât și din localitățile limitrofe din județul Bacău. Cele mai multe nume date copiilor sunt de sfinți. De exemplu, în luna decembrie, când se sărbătorește Sfântul Åžtefan, majoritatea bebelușilor au luat acest nume. Alte nume cu care au fost botezați copiii născuți la Adjud au fost: Ionuț, David, Elena, Maria, Cosmina, Sara, Alexandra, Ioana, Andra. La Panciu, nume frecvente pentru băieți au fost Gabriel, Ionuț și Alexandru, iar pentru fete Maria și Andreea. La Vidra, majoritatea copiilor au fost botezați Denis, Denisa sau Andreea.
    Anul trecut, în spitalele din Vrancea s-au născut, în total, 3.139 copii, cei mai mulți la Focșani- 2.412, iar pe locurile următoare se situează Adjud- 422, Vidra- 192  și Panciu- 113. Procentul nou-născuților de sex masculin și feminin este sensibil egal: 49,3 fete și 50,7 băieți.

Cei mai mulți copii, botezați Andrei sau Maria

    Andrei și Maria sunt cele mai frecvente nume de botez primite de bebelușii născuți în cursul anului 2012, potrivit unui top al prenumelor la nivel național, obținut de Gândul.ro de la Evidența Populației din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
   În 2012, la nivel național, primele 10 prenume acordate băieților sunt: Andrei, David, Alexandru, Gabriel, Åžtefan, Ionuț, Mihai, Cristian, Darius și Daniel. Când vine vorba de fete, topul prenumelor la nivel național arată că cele mai multe au primit numele de botez Maria, apoi Andreea, Elena, Ioana, Alexandra, Ana, Antonia, Daria, Gabriela, Åžtefania.
    Specialiștii spun că românii au început să nu mai dea prenume ciudate copiilor lor, mai ales după ce legea s-a schimbat și nu mai permite funcționarilor de la primărie să înregistreze orice fel de prenume. Potrivit articolului 84 din Codul Civil, „este interzisă înregistrarea de către ofițerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole și a altora asemenea, de natură a afecta ordinea publică și bunele moravuri ori interesele copilului, după caz”. Printr-o declarație și un aviz al primarului, nu se acceptă numele mai fistichii. În Vrancea nu s-au mai înregistrat anul trecut nume neobișnuite date copiilor.

Certificatele de naștere nu vor mai fi scrise de mână

    Pentru că la nivel local nașterile sunt înre-gistrate la Starea Civilă doar pe registrele clasice, în scris, o evidență numerică a numelor nou-născuților ar fi o muncă de Sisif. Așa încât, numele cele mai frecvente ne-au fost transmise mai mult „ochiometric”. Conducerea Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanelor (SPCEP) Focșani a făcut demersuri pentru achiziționarea unui program care să permită centralizarea unor astfel de date.
    De asemenea, și certificatele de naștere urmează a fi imprimate la calculator, renunțându-se la scrisul de mână, așa cum se procedează în prezent. „Am făcut deja o solicitare la Primărie, dacă este posibil să ni se aloce din buget, în acest an, o sumă pentru achiziționarea unui program prin care să scriem certificatele pe calculator și să le imprimăm. Alături de soft, am mai avea nevoie de două calculatoare și de trei imprimante pentru certificatele de naștere, căsătorie și deces”, ne-a declarat Săndel Ghiuță, șeful SPCEP Focșani. 
   În prezent, la Starea Civilă există baze de date computerizate doar cu persoanele trecute de 14 ani, vârsta la care este emisă prima carte de identitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?