Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

VIDEO şi GALERIE FOTO: Film pentru nevăzători, la Cinema Balada!


   Nevăzătorii vrânceni, precum și toți focșănenii care doresc să fie martorii unui moment în premieră în viața cetății, sunt invitați să vină mâine, de la ora 17.00, la Cinema Balada, unde Fundația Cartea Călătoare organizează prima proiecție a unui film accesibilizat special pentru persoanele lipsite de vedere. Intrarea este liberă, iar filmul care va fi vizionat este „Bună! Ce faci?”, în regia lui Alexandru Maftei, cu Ionel Mihăilescu și Dana Voicu în rolurile principale. Pelicula aduce în atenție povestea a doi soți care, după 20 de ani de căsnicie fericită nu mai simt nicio atracție unul față de celălalt. După ce își petrec câteva nopți comunicând fiecare cu un necunoscut pe internet, amândoi se îndrăgostesc fără să știe că, de fapt, s-au găsit tot unul pe celălalt.
   Filmul poate fi vizionat de publicul larg, iar în aceeași sală a cinematografului se pot bucura împreună de acest moment, atât văzătorii cât și nevăzătorii. În timp ce primii se pot uita, în mod obișnuit, la imaginile de pe marele ecran, vecinii lor de fotolii, care nu văd, vor asculta în căștile ce le vor fi date la intrare, explicațiile suplimentare pentru înțelegerea cu adevărat a filmului. Lor le vor fi descrise, între replicile actorilor, de către un povestitor, cum arată decorurile, în ce sunt îmbrăcați protagoniștii, mimica și gestica lor într-un moment sau altul, etc. Căști pot primi și văzătorii care doresc să se uite la film precum un nevăzător. ,,Ne propunem, prin intermediul acestui proiect, ca normalitatea să nu mai fie un fapt excepțional și cât mai mulți nevăzători să poată merge în cinematografe și să urmărească filmele alături de familie”, se precizează în comunicatul de presă trimis redacției noastre de Fundația Cartea Călătoare.
   Accesibilizarea filmului care va fi proiectat mâine, la Cinema Balada, a fost realizată de Mircea Bucur, președintele Fundației, la rândul său nevăzător, Gabriela Dima, Irina Monica Mărăcine și Laura Breană, redactor știri la Monitorul de Vrancea. Colega noastră este vocea care face descrierile audio din film, pentru cei lipsiți de vedere.
   
Caravana cinematografică pentru nevăzători

   Filmul la care sunteți invitați să participați face parte din proiectul derulat de Fundația focșăneană Cartea Călătoare, în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor din România, cu sprijinul Fundației Orange România care oferă o finanțare de 28.930 euro. „În perioada noiembrie 2012 – octombrie 2013 Fundația Cartea Călătoare va derula proiectul «Caravana cinematografică pentru nevăzători» care își propune să faciliteze accesul la cultură pentru persoanele cu deficiențe de vedere prin accesibilizarea unui număr de 16 filme artistice și difuzarea acestora în cinematografe. Pentru prima dată în România, nevăzătorii din întreaga țară vor putea viziona filme cu descriere audio în cinematografe. Aceste proiecții vor reprezenta o oportunitate pentru persoanele cu deficiențe de vedere de a se bucura de un film în condiții normale mergând la cinematograf, dar și o șansă de informare, conștientizare și sensibilizare a opiniei publice cu privire la problematica nevăzătorilor”, se detaliază în comunicat.
   Pe parcursul proiectului Fundația Cartea Călătoare va organiza și o caravană cinematografică cu filmele realizate în bi-blioteci publice din țară,  fi-liale ale Asociației Nevăzătorilor din România și licee pentru deficienți de vedere.

Trei proiecții speciale la Festivalul Internațional de Film Transilvania

   Primele filme accesibilizate pentru nevăzători, realizate de Mircea Bucur, președintele Fundației Cartea Călătoare au fost „Ray” și „Aviatorul”, în anul 2004. Au urmat, apoi, „Moartea domnului Lăzărescu” și „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”. Prima proiecție a unui film accesibilizat într-un cinematograf a avut loc în anul 2009, când Fundația Cartea Călătoare a participat la Festivalul Internațional de Film (TIFF) Transilvania de la Cluj cu filmul „Cea mai fericită fată din lume”. „Eu am fost foarte încântată. Filmul nu m-a impresionat prea mult, dar am descoperit că într-adevăr, dacă urmărim un film fără   să-l vedem, pierdem o foarte mare cantitate de informații. Cred că genul ăsta de filme chiar reușește să ne dea puțină normalitate, sau cum se zice, puțină incluziune…”, declara atunci Carmen, una din persoanele nevăzătoare care a urmărit proiecția. 
   A urmat apoi a doua participare a Fundației focșănene la TIFF, în anul 2010, cu filmul accesibilizat „Caravana cinematografică” în regia lui Titus Muntean, pentru ca în 2012, nevăzătorii să fie invitați să vizioneze, tot în cadrul TIFF, pelicula „Din dragoste cu cele mai bune intenții”. „Pentru prima dată în România, nevăzătorii au avut șansa de a urmări un film în cinematograf, în condiții similare de accesibilitate cu orice altă persoană din societate. În această lume plină de limitări care le sunt impuse în mod firesc de natura handicapului și de o societate prea puțin deschisă spre a le accesibiliza mediul fizic, informațional și comunicațional, persoanele cu deficiențe de vedere din Cluj Napoca au avut parte de câteva ore de normalitate. Nimic nu se compară însă cu imensa bucurie pe care au simțit-o cei cărora aceste filme le erau destinate”, transmit reprezentanții Fundației Cartea Călătoare.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?