Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Aproape 16 mii de vrânceni trăiesc cu 350 lei lunar


   În județul nostru, 15.882 de oameni trebuie să supraviețuiască din 350 lei lunar. Cu toții sunt oameni în vârstă, care fie suferă de foame ca să-și cumpere medicamentele care să le mai aline suferințele, fie nu-și mai plătesc datoriile către stat, ca să se hrănească. Totuși, dacă veniturile lor nu ar fi fost completate prin această măsură de protecție socială acordată de stat – indemnizația minimă garantată – ei ar fi trebuit să supraviețuiască din sume sub nivelul de 350 lei.
   Potrivit celor declarate de Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea, numărul celor ce beneficiază de pensie socială a scăzut în 2012, față de anul 2011, când figurau în baza de date a instituției 16.096 de astfel de pensionari. „Indemnizația socială pentru pensionari se acordă din oficiu, fără a fi nevoie de depunerea unei cereri însoțite de do-cumente doveditoare, tuturor pensionarilor sistemului public de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate”, a spus Adrian Juravle.
    Indemnizația socială pentru pensionari se determină ca diferență între suma de 350 de lei și nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată. Această diferență se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii.
    În situația persoanelor care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public cât și de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum și de drepturi stabilite și plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea pensiei sociale minime garantate se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri. Drepturile cu titlu de indemnizație socială se stabilesc și se plătesc de Casa Națională de Pensii Publice, prin Casa Județeană de Pensii Vrancea, și se evidențiază distinct pe talonul de pensie.
    Pensia socială minimă garantată a fost introdusă prin OUG nr. 6/2009, care a intrat în vigoare începând cu 1 aprilie 2009. Conform prevederilor acestui act normativ, nivelul pensiei sociale minime garantate a fost de 300 de lei, începând cu 1 aprilie 2009, și de 350 lei, începând cu 1 octombrie al aceluiași an.
    Actualmente, în evidențele CJP Vrancea figurează 82.231 pensionari. Dintre aceștia, în afară de cele 15.882 persoane care primesc in-demnizații sociale de 350 lei, mai sunt peste 34 de mii de pensionari care au cuantumul pensiei mai mic sau egal cu suma de 500 lei. Din luna februarie a acestui an, pensiile tuturor pensiona-rilor vor fi mărite. Guvernul Victor Ponta a hotărât majorarea acestora automat, cu 4%, mărirea însemnând o indexare a punctului de pensie cu procentul amintit.
   Potrivit celor declarate de Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea, toți pensionarii, indiferent de categoria din care fac parte, vor primi odată cu veniturile cuvenite din luna februarie și diferența în plus constând în majorarea aferentă, care se va regăsi menționată pe cuponul de pensie. „Oamenii nu trebuie să vină să depună cereri, pensiile vor fi indexate automat. Este vorba despre o indexare cu 4% a punctului de pensie”, a declarat Adrian Juravle.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?