Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Tratamente medicale efectuate în UE, decontate parţial de CAS


   Vrâncenii care vor să efectueze anumite tratamente medicale în străinătate, decontate parțial de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), vor avea acces mai ușor la acestea. Din octombrie, va fi implementată o Directivă a Uniunii Europene, prin care orice pacient care se va trata în străinătate va primi o sumă de la CAS, respectiv contravaloarea sumei pe care ar fi plătit-o dacă intervenția ar fi avut loc în țară.
   Potrivit Directivei Europene, sta-tul este obligat să deconteze pacientului tratamentul, oriunde vrea să se trateze în Uniunea Europeană. Mihai Copaci, președintele CAS, este de părere că această măsură vine în sprijinul pacienților, cărora li se vor diversifica opțiunile în ceea ce privește efectuarea unui tratament. Mai mult, Copaci spune că această directivă îi va stimula și pe medicii din România să acorde mai multă atenție cazurilor cu care se confruntă, altfel vor rămâne fără pacienți. „Atâta timp cât va exista posibilitatea tratării în alte țări și decontării parțiale de către CNAS a acestor proceduri medicale, este un lucru binevenit, mai ales pentru pacienți. Cred că și medicii își vor da și mai mult silința în tratarea cazurilor, pentru că va apărea concurența și pentru ca pacienții să nu se trateze toți în afară, ei vor încerca să rezolve cazurile în România”, consideră Mihai Copaci.
   Dacă un pacient optează să facă o intervenție chirurgicală într-o țară a Uniunii Europene, unde aceasta costă 3.000 de euro, iar în România statul plătește pentru acea intervenție 1.000 de euro, în străinătate pacientul ar mai avea de plătit doar 2.000 de euro. Același lucru se va întâmpla și dacă un străin va dori să se trateze în România. Casa lui de sănătate va achita, în România, tariful din țara de origine.
   În acest moment, statul decontează doar urgențele în cazul românilor care călătoresc în alte țări, prin intermediul cardului european de sănătate, dar și tratamentul pentru anumite boli grave care nu pot fi tratate în țară, prin obținerea formularului S2 E112, însă procedura pentru obținerea acestor facilități este destul de anevoioasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?