Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Serviciul de urgenţă 112 poate fi accesat şi de persoanele surdo-mute


   Serviciul de urgență 112 poate fi accesat și de persoanele surdo-mute, dacă acestea au un videotelefon, în acest sens fiind încheiat un protocol de cooperare între Ministerul Muncii, STS, ANCOM și asociații, a declarat  secretarul de stat Denisa Pătrașcu. Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a spus că joi a semnat protocolul de cooperare pentru asigurarea accesului la Serviciul de urgență 112 în cazul persoanelor cu dizabilități psihosenzoriale, document încheiat cu STS, ANCOM, Asociația Surzilor din România, Asociația Nevăzătorilor din România și Asociația „1 Iunie 2001”.
   „În vara trecută anunțam acest proiect, care astăzi deja se pilotează și care va fi implementat la nivel național. Prin acest proiect, persoanele cu dizabilități, în special auditive, vor putea să folosească serviciul de urgență 112. Prin acest protocol, părțile vor coopera pentru identificarea, analizarea și dezvoltarea de soluții tehnice, operaționale pentru preluarea apelurilor de urgență, precum și pentru găsirea de soluții de finanțare acestora”, a adăugat secretarul de stat.
   Denisa Pătrașcu a explicat că la serviciul 112 Buzău există un interpret mimico-gestual, care preia mesajele prin videotelefon și le comunică dispeceratului. Secretarul de stat a precizat că toate apelurile prin videotelefon, indiferent din ce județ vin, vor fi direcționate către interpretul mimico-gestual din Buzău. Denisa Pătrașcu a precizat că o problemă ar putea fi faptul că nu toate persoanele cu dizabilități de acest tip și-ar putea permite achiziționarea unui videotelefon, însă se încearcă identificarea unor soluții de finanțare, eventual prin accesarea de fonduri europene, printr-o axă specială pentru persoane cu dizabilități.
   Potrivit datelor centralizate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, la nivel național sunt 23.373 de persoane surdo-mute, dintre care 111 sunt instituționalizate, restul fiind în familii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?