Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Păsările folosesc mucuri la construirea cuiburilor


   O echipă de cercetători mexicani a arătat că păsările din orașe folosesc celuloza din filtrele mucurilor de țigări ca să-și construiască cuiburile, acest material având capacitatea de a reduce numărul de paraziți. ‘Aducem prima oară dovada că filtrele mucurilor de țigări pot respinge paraziții’, au declarat cercetătorii. 
   Paraziții care coabitează cu păsările pot avea un impact negativ asupra lor, în privința capacității lor de reproducere și a supraviețuirii. Echipa lui Montserrat Suarez-Rodriguez de la Institutul de ecologie al Universității naționale autonome mexicane din Mexico a studiat o populație urbană de vrăbii (passer domesticus) în perioada de reproducere. Peste 89% din cuiburile lor conțineau celuloză din filtrele mucurilor de țigări, având în medie câte opt chiștoace de cuib. Cercetătorii au constatat că, cu cât ponderea celulozei era mai mare în cuib, cu atât numărul de paraziți era mai mic.
   Oamenii de știință consideră că acest lucru ‘s-ar datora faptului că acarienilor nu le place nicotina, probabil în combinație cu alte substanțe’. Totuși, pentru a determina dacă comportamentul vrăbiilor ‘ține de automedicație’ ar trebui demonstrat că mucurile de țigări sunt adunate deliberat, pentru efectul lor nefast asupra paraziților.
   În schimb, numeroase alte substanțe chimice prezente în chiștoace, inclusiv urme de pesticide, sunt în contact cu păsările în cuib, iar toxicitatea lor ar putea ‘contrabalansa’ efectul benefic al reducerii numărului de paraziți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?