Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Trei mii de copii vrânceni cresc fără părinţi


   Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea are în evidență 2.999 copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Numărul acestora este, cu siguranță, mult mai mare, pentru că nu toate primăriile din județul nostru au trimis către Direcție numărul cazurilor de acest gen din comunitățile respective, astfel încât să poată fi monitorizate. Motivația ar fi că cei din primăriile respective nu au reușit să afle care sunt familiile care și-au lăsat copiii acasă și au plecat la muncă peste graniță.
    De acum încolo însă, orice părinte care se decide să plece să lucreze în alte țări, este obligat să se ducă personal să anunțe acest lucru Serviciilor Publice Locale de Asistență Socială (SPLAS) ce funcționează în cadrul fiecărei primării. Proiectul de lege adoptat de Guvern, pentru modificarea și completarea Legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului, prevede că notificarea SPLAS-urilor trebuie făcută cu 40 de zile înainte de momentul plecării părinților. Aceștia sunt obligați să nominalizeze persoana care se va ocupa de creșterea și îngrijirea copilului lor pe perioada cât ei lipsesc de la domiciliu. În acest fel, se urmărește monitorizarea, la nivelul autorităților locale și centrale, a situației copiilor rămași în țară, dar și responsabilizarea părinților.
    Potrivit informațiilor furnizate de specialiști ai DGASPC, în comunitățile județului nostru trăiesc 957 de copii care au ambii părinți plecați în străinătate. Dintre aceștia, 875 sunt în grija rudelor până la gradul IV. Pentru restul, a fost nevoie de luarea unei măsuri de protecție. Astfel, 17 au ajuns în grija asistenților maternali, 59 la rude, în timp ce alți șase sunt în grija altei familii decât rudele sau în alte situații.
    Cu un singur părinte plecat peste graniță sunt 1.580 de copii din Vrancea, iar alți 462 de copii au rămas să fie îngrijiți, în majoritate, de rude, după ce singurul lor părinte (unic susținător al familiei monoparentale) a ales să muncească pentru un trai mai bun, peste hotare.
    Potrivit statisticii întocmite la nivelul DGASPC, din cei 2.999 de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, aflați în evidență, 1.517 sunt băieți și 1.482 sunt fete. Treizeci dintre acești copii sunt sub vârsta de un an, 84 au între 1 și 2 ani, 388 sunt între trei și șase ani, 860 au vârsta cuprinsă între șapte și nouă ani, 878 sunt copii cu vârsta între 10 și 13 ani, iar 859 sunt între 14 și 17 ani.
    În total, în 2.415 familii din județul nostru, lipsesc unul sau ambii părinți. În timp ce 2.851 de copii au ajuns, din acest motiv, în grija rudelor, fără să fie nevoie de dispunerea unei măsuri de protecție din partea autorităților, pentru 148 situația nu este deloc roz: 21 se află în grija asistenților maternali profesioniști, unul a ajuns într-un centru rezidențial, pentru 113 s-a dispus măsura plasamentului la rude până la gradul IV, unul a fost plasat la altă familie decât rudele, iar pentru alți 12 s-au găsit alte metode de protecție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?