Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Testul Papanicolau, singurul procedeu prin care poate fi depistat cancerul de col uterin


   Zeci de vrâncence sunt diagnosticate, anual, cu cancer de col uterin, iar alte  zeci mor din cauza acestei boli. Din păcate, orice femeie este predispusă la această  boală, și cum cancerul de col uterin debutează asimptomatic, de cele mai multe ori acesta este depistat în faze avansate, care nu mai pot fi vindecate. Este foarte important ca femeile să cunoască procedeele prin care boala poate fi depistată în stadii precoce și vindecabile.
   Medicul ginecolog Alin Lazea, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea ne-a precizat că testul Babeș Papanicolau este singurul procedeu medical prin care poate fi depistat cancerul de col uterin. „Femeile trebuie să se prezinte cel puțin anual la un examen ginecologic. Cel simplu cu valve și tușeu vaginal nu ajunge. Ele trebuie să solicite și un citotest Babeș Papanicolau, prin care se pot vizualiza anumite modificări la nivelul colului uterin. Testul Papanicolau implică recoltarea unei probe de la nivelul colului uterin. Acestea sunt examinate ulterior la microscop, în vederea identificării anomaliilor celulare precoce”, spune medicul Alin Lazea. Mai mult, medicii recomandă femeilor peste 35 de ani să efectueze acest test de două ori pe an.
   Testul Babeș Papanicolau poate fi realizat în cadrul Programului Național de Screening al Cancerului de Col Uterin, care a demarat și în Vrancea săptămâna trecută. Momentan, Programul de Screening se derulează prin Spitalul Județean de Urgență, recoltarea fiind realizată de trei medici din cadrul Ambulatoriului de Specialitate, respectiv Nadia Maghiaru, Felicia Moise și Cătălin Groza. De la 1 ianuarie, în acest program va fi inclusă și Clinica Materna din Focșani.
   Pentru a fi incluse în acest program, femeile trebuie să aibă între 24 și 64 de ani. Tot ce trebuie să facă, este să se prezinte la medicul de familie, care le va da un formular, cu care se vor prezenta la unul dintre cei trei medici recoltori menționați mai sus, pentru a le fi recoltată proba pentru test.  Rezultatul le va fi comunicat de medicul de familie, care, dacă va fi cazul, le va îndruma la un medic specialist pentru investigații suplimentare.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?