Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Sute de cartuşe, focoase şi grenade, descoperite în două lăzi


   Membrii unei familii, din comuna Păunești, au găsit în curte, la 30 de centimetri în pământ, două lăzi pline cu cartușe și grenade. Oamenii săpau un șanț pentru a face un gard, în momentul în care au găsit lăzile. Ei au sistat lucrările și au cerut ajutorul pompierilor. 
   Pirotehniștii s-au deplasat imediat la fața locului și au numărat 660 cartușe de infanterie, calibru 7,62 milimetri, 33 grenade defensive și 33 focoase. „Deși provin din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, acestea se aflau în stare bună de conservare, cartușele fiind depozitate în două lăzi, la 30 centimetri adâncime în pământ. Elementele de muniție neexplodată au fost descoperite de proprietarul gospodăriei, care efectua săpături în curtea casei pentru ridicarea unui gard. Acestea au fost ridicate și transportate în condiții de siguranță la depozitul special amenajat în vederea distrugerii”, a explicat locotenent Cristina Duță, purtătorul de cuvânt al ISU.
   Având în vedere pericolul la care se expun cetățenii în momentul descoperirii unor astfel de elemente de muniție, pompierii le reamintesc principalele aspecte privind modul de comportare în aceste cazuri. La descoperirea elementelor de muniție neexplodată, este interzisă: atingerea munițiilor cu mâna sau cu alte obiecte; ridicarea, transportul și introducerea munițiilor în diferite încăperi sau locuințe; comercializarea acestora prin agenții de colectare a deșeurilor feroase și neferoase; lovirea sau mișcarea; introducerea în foc sau topirea acestora. Este interzisă tăierea lor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură; folosirea munițiilor pentru improvizarea diverselor unelte; utilizarea pulberilor și explozivilor provenite din muniții în scopuri artizanale; demontarea focoaselor sau a altor componente.
Distrugerea munițiilor se execută numai de pirotehniști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?