Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Olanele din lut de la Cîmpineanca datează din vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu


   Olanele din lut ars descoperite vineri dimineață la Cîmpineanca, în timpul excavărilor pentru montarea conductelor de apă și canalizare, datează după anul 1837  și fac parte din vechea conductă principală de apă care pornea de la Faraoane, trecea prin Cîmpineanca și alimenta Focșaniul.
   Un arheolog de la Muzeul Vrancei a mers ieri la fața locului și a constatat că fragmentele descoperite în pământ, chiar sub drumul județean care tranzitează comuna, la o adâncime de 2,5-3 metri, erau în stare perfectă, fiind o adevărată mostră de măiestrie inginerească, reușind să reziste 175 de ani sub pământ. „Fragmentele descoperite fac parte din vechea rețea de alimentare cu apă a Focșaniului, de pe vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu. Au fost descoperite într-o stare impecabilă. Sunt olane din lut ars, cu o protecție din cărămizi și bolovani de râu, îmbinate cu mortar, făcut din piatră de var și nisip. Sistemul este unul foarte bine închegat, olanele sunt mai mari decât cele pe care le-am descoperit în Piața Unirii, s-au păstrat foarte bine, fiind bine întărite. Au fost găsite în sistemul lor de protecție naturală, în pământ. Conducta fiind în perfectă stare, credem că și apa care trecea pe aici era foarte curată”, ne-a declarat arheologul Aurora Apostu, de la Muzeul Vrancei.
   Descoperirea de la Cîmpineanca este unică întrucât conducta a fost găsită la adâncime mare, cum specialiștii de la Muzeu nu au mai văzut în altă parte. Arheologii urmează să recupereze fragmentele descoperite și să le aducă la muzeu. De asemenea, aceștia vor face o supraveghere arheologică a lucrărilor de montare a noilor conducte în această zonă, pentru ca lucrările să nu afecteze vechea conductă din lut ars.
   O descoperire similară a fost făcută în Piața Unirii, însă în acest caz olanele au fost găsite la o adâncime de 70 de centimetri și compoziția era diferită, deși sistemul de protecție, din bolovani de râu, cărămizi și mortar, este același, după cum ne-a mai spus arheologul Aurora Apostu. De asemenea, fragmente din conducta de apă cu olane au mai fost descoperite în Focșani la Biserica armenească și în dreptul Bisericii Donie.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?