Ediția: Sâmbătă 8 iunie 2024. Nr. 6644
Ediția: Sâmbătă 8 iunie 2024. Nr. 6644

Pedelista Lucica Chiper s-a premiat singură


   Lucica Chiper, pedelista specialistă în înrămat geamuri, care timp de aproape trei ani a condus Secția de Drumuri Naționale (DSN) Vrancea, a comis mai multe ilegalități în această perioadă, care au ieșit la iveală la începutul acestei săptămâni, în urma unui control efectuat de inspectorii de muncă, la solicitarea prefectului Cătălin Kanty Popescu. În timpul mandatului său, Lucica Chiper a considerat că este singura angajată care muncește, așa că și-a răsplătit „eforturile” cu prime consistente.
   Potrivit pontajul semnat de aceasta, în februarie, când au fost căderi masive de zăpadă, timp de două săptămâni ea a muncit 336 de ore non-stop. „În primul rând, vreau să meditați asupra unei fișe de pontaj în care Lucica Chiper se ponta în perioada 1-15 februarie, perioadă în care în Vrancea au fot probleme cu deszăpezirea, 14 zile la rând, de câte 24 de ori pe zi. Nu mai discut de prime, prime care trebuiau alocate tuturor angajaților, dar doamna a hotărât că dânsa este singura care a muncit și singura care a trebuit să ia premiile astea”, a declarat prefectul Cătălin Kanty Popescu.
   Potrivit raportului de control realizat de inspectorii ITM, Lucica și-a exploatat angajații, chemându-i ilegal la muncă, în zilele libere. „Nerespectarea dispozițiilor art. 137 al. 1 din Legea nr. 53/2003- Codul Muncii în sensul că angajatorul nu asigură repausul săptămânal de două zile consecutiv. În acest sens, menționăm că angajatorul, prin reprezentantul său, contrarnormelor legale a solicitat prezența la lucru a salariaților și câte 21 de zile consecutiv, fără a acorda zile libere și fără a face dovada existenței autorizării lor Inspectoratului Teritorial de Muncă de acordare a repausului cumulat după o perioadă de lucru extinsă, perioadă care oricum nu putea depăși 14 zile”, se arată în raportul de control al inspectorilor ITM.
   Deși legea spune că orele suplimentare trebuiesc recompensate în bani sau zile libere, Lucica nu a făcut acest lucru. Mai mult, ea și-a obligat angajații la muncă continuă și de câte 24 de ore pe zi, punându-le în pericol sănătatea. „Nerespectarea dispozițiilor art. 122-123 din Legea nr. 53/2003- Codul Muncii, referitoare la regimul orelor suplimentare în sensul că nu au fost plătite cu sporul legal de minim 75% sau compensate cu timp liber plătit în următoarele 60 de zile. Legat de acest aspect și în strânsă legătură cu cele anterior arătate, menționăm faptul că au fost semnalate despărțiri nepermis de mari ale timpului de muncă suplimentar, constatându-se exemplificativ că salariații au efectuat, urmare a unor note de chemare emise în mod nelegal de conducerea SDN Focșani, în speță șeful de secție Lucica Chiper. În anumite perioade, contrar normelor legale, ore suplimentare cuprinse între 7 și 328 de ore suplimentare în cazul personalului TESA și între 10 și 179 de ore suplimentare în cazul personalului muncitor (…) punând în pericol sănătatea și securitatea lucrătorilor prin supunrea acestora și la un program de lucru și de câte 24 de ore pe zi”, se mai arată în raport.

Dată afară cu litera „i” în ’96, pusă șefă la drumuri în 2009

   Raportul de control va fi trimis la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași. În urma gravelor ilegalități comise de pedelista Lucica Chiper, prefectul va solicita Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale să o sancționeze. „Vom solicita Companiei Naționale de Drumuri și autostrăzi măsuri. Măsuri administrative împotriva dânsei au fost luate pentru că a fost schimbată din funcție de șef de secție, dar e clar că în perioada când a condus această instituție sunt foarte multe lucruri de comentat. Cartea dânsei de muncă s-a închis în ‘96 cu litera «i» și s-a redeschis în 2009 ca șef de drumuri naționale”, a adăugat prefectul.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?