Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Cursuri intensive de Limba română pentru elevi… români


   Reprezentanții unităților de învățământ din județ întocmesc statistici pentru a ști cu exactitate câți copii au plecat să studieze în străinătate și câți s-au reîntors acasă și continuă studiile în județ. Inspectoratul Åžcolar Județean va trebui să trimită Ministerului Educației, până pe data de 15 decembrie, situația statistică privind acești copii.
   Statistica a fost solicitată după ce, săptămâna trecută, la București a avut loc  o dezbatere prilejuită de lansarea studiului „Remigrația copiilor români”. La întâlnire a participat și Silvia Chelariu, inspector vrâncean de limba și literatura română. Studiul a fost realizat cu sprijinul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și al Ministerului Afacerilor Externe. Acesta arată că tot mai mulți copii plecați să studieze în străinătate, se reîntorc în România cu majore dificultăți de adaptare, dar mai cu seamă cu un bagaj de cunoștințe mult mai modest.
   Potrivit unui proiect de cercetare inițiat de Asociația Alternative Sociale, în perioada ianuarie 2008 – mai 2012 au revenit în România peste 21.000 de copii. Situația acestor elevi remigrați a intrat deja în vizorul Ministerului Educației, care are în vedere elaborarea de strategii și politici educaționale ce vizează stimularea procesului de reziliență.
   Planul de sprijinire a elevilor români reîntorși acasă cuprinde, printre altele, organizarea de cursuri intensive gratuite de limba română, în școli.
   Totodată, pentru a se adapta colectivului, acești elevi sunt implicați în proiecte, prin care sunt ajutați să comunice cu colegii. În activități sunt implicați deopotrivă părinții și profesorii, care prin activități specifice sunt învățați cum să comunice eficient cu acești copii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?