Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

VIDEO şi GALERIE FOTO: Vrâncean, sclavul unor ciobani din Galaţi


   O persoană din Vrancea a ajuns sclava unor ciobani din județul Galați. Potrivit polițiștilor gălățeni, ciobanii au racolat mai multe persoane din Vrancea, Vaslui și Galați pe care le-au obligat să muncească din zori și până seara târziu. Femeile erau violate atât de patronii stânei cât și de ceilalți ciobani. Toți sunt acuzați acum de sclavie, lipsire de libertate, tâlhărie, complicitate la tâlhărie, furt, distrugere și viol.

   Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Galați au destructurat o grupare infracțională condusă de doi ciobani, care racola persoane în vederea exploatării prin muncă.
   Printre victime se află și o persoană din Vrancea, după cum ne-a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Galați, comi-sarul șef Cristina Tatulici. Aceasta nu ne-a putut preciza dacă este vorba de un adult sau de un minor.
   Anchetatorii spun că muncitorii erau exploatați de dimineață, de la ora 4.00, până seara, la 22.00 – 23.00. Mânca-rea era foarte puțină, uneori se rezuma la un colț de pâine și ăla mucegăit sau ros de șobolani și dormeau în condiții primitive, în bordeie din paie. Cei care aveau curajul să aducă în discuție cuvântul bani, erau bătuți în fața celorlalți ciobani.
   Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Galați care au instrumentat cazul,  au făcut mărturisiri șocante.
   Potrivit acestora, persoanele care au reușit să fugă și au fost prinse, au fost bătute crunt și aruncate în beciuri, legate de mâini și picioare, cu căluș în gură. Anchetatorii spun că printre victime au fost și femei, care au muncit până la epuizare, fără să primească vreun ban. Ele au fost violate nu doar de stăpânii stânei, ci și de ceilalți ciobani.

Stâne, grajduri și saivane luate cu asalt de mascați

   Anchetatorii gălățeni au efectuat 17 percheziții ieri, în mai multe locații din județul Galați, la stânele, grajdurile și saivanele a doi frați, care sunt proprietarii a  câteva mii de oi. Aceștia instituiseră un regim de teroare nu numai în rândul localnicilor, ci și în rândul muncitorilor pe care i-au transformat în sclavi. Bărbați, femei și copii, cu toții au fost supuși de ciobani unor abuzuri greu de imaginat.
   Potrivit anchetatorilor, membrii grupării racolau bărbați, femei și copii din județele Galați, Vrancea și, cu precădere, Vaslui, cărora le promiteau că îi vor duce la muncă plătită. Suspecții i-au asigurat pe muncitori că banii lor vor fi puși la CEC,  asta în condițiile în care niciunul dintre ei nu a văzut niciodată nici măcar un ban. 
   „Acțiunea polițiștilor a vizat documentarea activității infracționale a unui grup de crescători de animale (ciobani) care a racolat, de la începutul anului 2010, prin interpuși, mai multe persoane bărbați, femei, dar și minori din centrele de asistență socială sau din familii cu o situație materială precară. Persoanelor racolate li se promiteau sume de bani pentru munca prestată, cazare și masă, dar în realitate acestea erau exploatate prin muncă. Erau puse să îngrijească animale de la stâne, erau cazate în condiții insalubre și hrănite necorespunzător, fiindu-le interzis, totodată, să părăsească locurile respective. De asemenea, femeile, pe lângă munca prestată, erau obligate să întrețină, împotriva voinței lor, relații sexuale cu membrii grupării. În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit că au fost racolate până la această dată peste 40 de persoane din județele Galați, Vaslui și Vrancea”, se arată într-un comunicat al IPJ Galați.
   Ancheta polițiștilor gălățeni conti-nuă și este foarte posibil ca numărul victimelor să crească. Suspecții sunt acuzați de sclavie, lipsire de libertate, tâlhărie, compli-citate la tâlhărie, furt, distrugere și viol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?