Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO şi GALERIE FOTO: S-a dat alarma de CUTREMUR în Sud!


Zeci de pompieri, polițiști, cadre de la Ambulanță, voluntari ai Crucii Roșii, jandarmi au intrat în acțiune ieri după-amiază, când a avut loc în cartierul Sud din Focșani un exercițiu de alarmare publică pentru limitarea și înlăturarea urmărilor produse de un eventual cutremur.
   Prezentarea planului de desfășurare a acestui complex exercițiu, în vederea salvării de vieți omenești și limitare a pagubelor, a avut loc la Primăria Focșani, ulterior participanții deplasându-se în cartierul Sud, unde s-a desfășurat exercițiul.
   În zonă a fost întreruptă circulația, iar supermarketul Practiker și benzinăria OMV Petrom, incluse în exercițiu, și-au închis porțile pentru clienți timp de jumătate de oră. 
   Scenariul a prevăzut că s-a produs un cutremur de pământ cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, care a afectat în mod deosebit municipiile Focșani, Adjud și orașele Panciu, Odobești și Mărășești. În urma seismului au fost avariate la Focșani blocuri și clădiri în proporție de 50%, din care cinci blocuri pe străzile Revoluției, Aleea Parc, Cpt. Crețu Florin, iar un autoturism a fost avariat în urma unui accident rutier produs în zona hipermarketului. De asemenea, 70 de persoane au fost surprinse sub dărâmături și 10 răniți au necesitat asistență medicală de urgență.
   Exercițiul a început când sirenele de alarmare ale Protecției Civile au fost puse în funcțiune, cetățenii din zonă fiind atenționați să nu intre în panică. Populația a fost evacuată din blocuri, răniții fictivi, scoși de sub dărâmături, au primit îngrijiri medicale, iar un copil a fost descarcerat dintr-o mașină. Pompierii au intervenit pentru stingerea incendiilor izbucnite, de această dată prin fumigene. Un câine lup, special antrenat, a descoperit un supraviețuitor de sub dărâmături, iar jandarmii au pus mâna pe un hoț care a încercat să fure din locuințele oamenilor, lăsate nesupravegheate. În acest timp, angajați de la Distrigaz încercau să repare avariile produse la rețeaua de gaze.
Singurele care le-a dat emoții organizatorilor au fost sirena și sistemul audio de alarmare, de pe o Dacie veche.
   
„În cazul unui seism real amploarea evenimentelor va fi mult mai mare”

   Tot acest „spectacol” s-a derulat sub privirile șefilor instituțiilor deconcentrate, ale primarului Decebal Bacinschi, ale consilierilor locali și ale reprezentanților  Consiliului Județean și Prefecturii.
Cei prezenți au concluzionat că suntem pregătiți în caz de cutremur. „Este un exercițiu, dar sunt convins că în cazul unui seism real datele problemei se vor modifica. Ne-ați demonstrat azi că toate instituțiile de pe raza municipiului Focșani sunt pregătite foarte bine pentru această situație. Cred că va mai trebui să lucrăm un pic cu copiii, să înțeleagă ce presupune un cutremur. Noi am mai avut cutremure de peste 7 grade în municipiul Focșani, nu am avut probleme deosebite datorită faptului că locuințele au fost proiectate la gradul 9 de seismicitate, ele trebuie să reziste. După 1989 sunt clădiri unde s-a intervenit la structura de rezistență și acele persoane care au făcut acest lucru ar trebui să ne aducă la cunoștință, pentru a găsi metode de a întări structura blocului, astfel încât să nu aibă de suferit”, a spus primarul Decebal Bacinschi, președintele Comitetului Local pentru Situații de Urgență Vrancea.
   În cazul producerii unui seism real, efectele ar fi mult mai mari. „Consider că exercițiul și-a atins obiectivele planificate. Dar nu trebuie să uităm că în cazul producerii unui seism, amploarea evenimentelor va fi mult mai mare și se va manifesta la nivelul întregului județ. Scopul exercițiului, de a verifica deprinderile personalului care intervine, atribuțiile instituțiilor care intervin în astfel de situații, a fost atins. La nivelul județului, consider că atât ISU, cât și CLSU, au dotarea necesară și pregătirea pentru a interveni în astfel de situații”, a declarat locotenent colonel Flaviu Chiscop, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?