Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

GALERIE FOTO: Raiul bio-bunătăților, la Festivalul „Bachus”


Dulcețuri de fragi și petale de măceș, siropuri de brad și cătină, nectar aromat din pere, fructe uscate la soare sau afumate și tot felul de alte bunătăți fac cu ochiul vizitatorilor Târgului Meșterilor Populari, organizat în cadrul Festivalului „Bachus”. Cu dichis expuse pe standurile din fața Casei de Cultură din urbea noastră, sutele de borcane, borcănele și sticle de toate mărimile, pline cu tot felul de delicii dulci, pur și simplu nu pot fi ignorate. Fie că ne aduc aminte de cămara bunicii, fie pentru că nu am reușit să ni le facem singuri sau că ținem să savurăm măcar pe-o… măsea gustul lor delicios, aceste delicatese ne opresc pașii și fac să ne… plouă-n gură! Ajuns în Raiul acestor bio-bunătăți, mai c-ai vrea să retrăiești vremurile când lingurița de dulceață, servită pe farfurioară, alături de un pahar aburit cu apă rece era cea mai delicată „tratație” oferită musafirilor…

    De îmbietoare ce sunt, Florentina Trifan, de 42 de ani, din Reghiu, nici n-a apucat să-și așeze, ieri, produsele, că în jurul standului ei au și început să roiască vizitatorii. Fiecare vroia ba un borcan cu dulceață sau o sticluță de sirop, ba un kilogram de nuci sau mere neaoșe și, chiar și după ce cumpărau, oamenii își dezlipeau greu ochii de pe celelalte sortimente de delicatese prepaprate de femeie, ce le puneau la grea încercare papilele gustative! „Am 20 de feluri de dulceață de casă. Cumpără fiecare ce dorește, am din fragi, din petale de măceș, flori de salcâm, căpșuni, gogonele, dar și din cireșe albe sau amare, struguri albi și roșii, mure, soc, coarne. Cele mai cumpărate sunt cele din fructe de pădure, care sunt mai scumpe vara, cum ar fi fragii, zmeura… Fac dulcețurile pe măsură ce vine timpul fiecărui fruct. Unele le am eu în gospodărie, pe altele le cumpăr de la femeile din zonă, care se duc să le culeagă în pădure. Dar nu iau de la oricine, pentru că le vreau din zone nepoluate. De exemplu, zmeura n-o iau decât pe cea culeasă de pe Măgura. Tot așa petalele de măceș, socul”, a spus Florentina. 
   Chiar dacă un borcan de 400 de grame, plin cu aromatele dulcețuri costă 10 lei, trecătorii nu stăteau pe gânduri. Cumpărau, convinși fiind că așa cum „esențele tari se găsesc doar în sticluțe mici”, tot așa și delicatesele bio trebuie prețuite cum se cuvine. „Am făcut și siropuri naturale, din muguri de brad, cătină, trandafiri, soc. Eu fierb cătina cu pulpă cu tot, pentru că se știe că este singurul fruct care nu-și pierde vitaminele prin fierbere”, a explicat Florentina.

Nectarul natural, „cireașa de pe tort”

   Siropurile gospodinei din Reghiu costă, în funcție de cantitate, între 7 și 10 lei sticla, iar cei care cumpărau, ieri, din nucile întregi sau mieji, sau merele ei culese din merii nestropiți vreodată, priveau cu jind și la celelalte produse. „Am și prune uscate, de două feluri: unele uscate natural, la socare, și altele uscate dar și afumate„, a arătat Florentina.
   Iar „cireașa de pe tortul” ei, cum s-ar spune, este fără nicio îndoială, aromatul  nectar. Cu licoarea ce le concurează serios pe cele bahice, femeia a umplut bidoane de câte cinci litri. Pe cel din care începuse, ieri, să vândă, l-a dotat cu o pompiță și oricine dorea să guste, primea un pahar din delicioasa băutură, contra a numai doi lei. „Nectarul este absolut natural, dulceața lui este dată din fructe. Am nectar făcut din prune, pere, mere. Este presat la rece, am un teasc mic cu care îl fac, și apoi îl fierb la bain-mari fără nici un pic de zahăr”, a explicat Florentina.
   Femeia este mândră de produsele ei, iar priceperea în a le face și-a demonstrat-o nu doar la edițiile anterioare ale Festivalului Bachus, ci și la diverse alte târguri organizate prin țară. „La început făceam dulcețuri și sucuri doar pentru noi, pentru consumul propriu. După aceea m-am gândit să facem în cantități mai mari și avem câțiva ani buni de când mergem pe la toate târgurile din țară. Lumea cumpără, să știți, produsele cu adevărat bio sunt apreciate”, a spus Florentina.
   Vorbește cu satisfacție despre produsele ei și nutrește speranța că fiica sa, acum studentă la două facultăți, îi va moșteni talentul în preparatul delicateselor naturale. „Toată familia e foarte încântată de ceea ce fac. Am un băiat, e la liceu, și o fată și cred că fata are să mă urmeze. A învățat și ea să facă de toate și dacă o să aibă timp, pentru că acum e studentă la București, probabil că va duce mai departe rețetele mele”, a mai zis Florentina.

Cătina, regina standurilor cu produse bio

   Dincolo de standul Florentinei, alte gospodine își etalează bunătățile. Cea care sare în ochi este cătina, preparată de acestea în fel și chip. Borcanele cu bobițe portocalii sau sticlele cu sirop iscă și conversații între cele ce le vând, și trecătoarele din zonă. Cele mai interesate par a fi bunicuțele, însă nici mămicile cu copii în cărucioare nu trec fără să se arate interesate. Se schimbă rețete, se discută intens despre beneficiile acestei regine a fructelor de pădure. „În borcane sunt bobițe de cătină cu miere, dar dacă vreți să cumpărați pentru copii, vă spun că ei preferă mai bine sucul. Eu îl fac absolut natural, nefiert, doar suc de cătină amestecat cu miere. Èšine fără probleme trei săptămâni. Dacă-l păstrați la frigider ține chiar mai mult”, explica Gina Dumitrașcu, tot din Reghiu, unei posibile cliente ce și-a oprit pașii în fața standului său. Tot siropuri de brad, de cătină și alte bunătăți vindeau, ieri, și Maricica Mărășteanu, din Câmpuri și Èšică Geană, din Soveja. Iar focșăneni care să se oprească, poftind la marfa lor, erau destui.
   Cei care doresc să guste măcar un pic din produsele bio expuse la standurile din cadrul Târgului Meșterilor Populari, trebuie să știe că le vor găsi acolo, în fața Casei de Cultură, până duminică inclusiv. Gospodinele le-au pregătit pe parcursul acestui an, cu multă pricepere, și le oferă tuturor acelora care au dorința și înțelepciunea de a renunța la doi mici și-o cană de vin, în favoarea unei porții dulci de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?