Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Personalul auxiliar din învăţământ va primi din nou gradaţie de merit


   Personalul didactic auxiliar cu performanțe la locul de muncă va beneficia, la fel ca și colegii lor profesori, de gradație de merit. Ei au beneficiat de astfel de gradații, dar acest drept le-a fost retras de fostul ministru al Educației, pedelistul Daniel Funeriu. Proiectul de lege urmează să fie adoptat de Parlament și să intre în vigoare începând cu anul școlar 2013 – 2014.
   Comisia de învățământ a Senatului a dat aviz favorabil, marți, unui proiect de lege care prevede ca și personalul didactic și didactic auxiliar din învățământul preuniversitar să beneficieze de gradație de merit, acordată prin concurs. Potrivit proiectului, această gradație se va acorda pentru 16% din posturile didactice și didactice auxiliare existente la nivelul inspectoratului școlar și va reprezenta 25% din salariul de bază.
   Liderii de sindicat din învățământul vrâncean salută inițiativa aleșilor, cu atât mai mult cu cât acest subiect a fost în atenție mult timp, însă fosta guvernare democrat-liberală nu a catadicsit să le asculte păsurile celor din sistemul educațional, fiind mai degrabă interesați să deservească interesele de partid. Anul trecut, patru persoane au dat în judecată Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar, nemulțumite fiind de această decizie, însă demersul lor nu a avut sorți de izbândă. „Categoric este un beneficiu. La audierea publică de anul trecut multe persoane care fac parte din personalul auxiliar didactic au adus în atenție acest subiect și nemulțumirea lor vizavi de faptul că personalul auxiliar din învățământ nu mai beneficia de această gradație. Această cerință a venit și din Vrancea”, a spus Emil Tudor, liderul Sindicatului Liber din Învățământ Vrancea.
   Conform noii legi a învățământului, adoptată de fostul ministru pedelist Daniel Funeriu, cadrelor didactice auxiliare li s-a retras dreptul de a se înscrie la concurs în vederea obținerii gradației de merit. În această categorie sunt incluși bibliotecari, laboranți, secretari, informaticieni, corepetitori, instructori de educație extra-școlară, pedagogi școlari și tehnicieni.
   Gradația de merit reprezintă 25% din salariul de bază, iar odată obținută este valabilă timp de cinci ani.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?