Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Cine e responsabil pentru violenţa din şcoli?


   Violența în școli a devenit o temă de actualitate pentru directorii unităților de învățământ, care au luat poziție și vin chiar cu propuneri menite să contribuie la diminuarea acestui fenomen.
   În opinia directorului Neculai Florea de la Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” din Odobești, mediatizarea intensă a cazurilor de violență a dus la înmulțirea acestora. Mai mult decât atât, marea problemă nu o reprezintă în viziunea directorului elevul, ci părintele. ,,Materialele elaborate de la nivel de Minister, la nivelul Inspectoratului Åžcolar și pe care le elaborăm noi în școală vizează măsura diminuării violenței, dar nu cauzele violenței. Sunt problemele societății românești amplificate în ultimii 20 de ani și sunt scăpate de sub control. Aș vrea să evidențiez că media evidențiază excesiv aceste cazuri de violență. Se uită că elevul de mic înregistrează de oriunde și familia elevului este într-o situație delicată. Aceste lucruri se uită și nu se iau în calcul. Dacă nu se va lua în calcul, altfel o să ne batem cu violența, dar ea o să vină din urmă încontinuu”, a arătat Neculai Florea.
   De asemenea problema pazei sau mai bine zis a lipsei acute de personal de pază a fost o altă problemă ridicată de directorul din Odobești, la cea mai recentă ședință cu directorii. „Aș vrea să se aducă la cunoștința Ministerului că în organigrama fiecărei școli trebuie să existe posturi de pază. Am vrea să vedem acest lucru, nu să ne descurcăm fiecare cum putem”, a mai subliniat Neculai Florea.
   Nu în ultimul rând, directorul Liceului Teoretic ,,Duiliu Zamfirescu” din Odobești a insistat asupra parteneriatului părinte – școală. Deși pe hârtie acesta este foarte frumos și ar putea fi chiar eficient, în realitate foarte mulți copii au părinții plecați la muncă în străinătate, iar acest lucru generează alte probleme care se răsfrâng în final într-o atitudine violentă din partea elevului. „O treime dintre copii nu au familie, iar dacă o au, o au plecată, despărțită, dezmembrată și atunci cu cine faci parteneriat? Åži atenție, copiii în această situație sunt principalii generatori de violență. Aviz amatorilor, aviz instituțiilor statului român. Nu este doar problema școlii, școala este doar un factor care trebuie să limiteze violența și sunt foarte mulți factori care trebuie să acționeze, iar violența este prezentă în societatea românească în diferite variante. Cu siguranță școala trebuie să se trezească un pic în ce privește responsabilitatea în fața violenței. Există în practica noastră, mi-am făcut ora, bună ziua și directorul să răspundă de toate. Va trebui ca directorul să învețe, să știe să implice pe toată lumea deși nu este deloc ușor”, a concluzionat directorul Neculai Florea.

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?