Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Berea, benefică în cantităţi moderate


   Berea este benefică în cantități moderate. Un studiu efectuat pe 38.000 de persoane a arătat că poate combate o boală care afectează mulți oameni și care se tratează foarte greu. Peste 38.000 de persoane au participat la studiul privind comportamentele de consum și sănătatea mintală efectuat de institutul Nord-Trondelag Helath Study (Hunt Study) cu sediul în Norvegia, informează comunicatul Centrului de Studii despre Bere, Sănănate și Nutriție din București.
   Cei care consumă bere în cantități moderate sunt expuși unui risc mai mic de a suferi din cauza depresiei, în comparație cu cei care nu consumă alcool sau îl consumă abuziv, potrivit unui studiu al institutului Nord-Trondelag Helath Study din Norvegia. Cercetătorii, conduși de Christopher Jens Skogen de la Universitatea din Bergen în Norvegia, au constatat că cei care nu consumă deloc bere sau consumă în cantități foarte mari au fost predispuși să raporteze simptome de depresie, în comparație cu cei ce consumă bere în cantități moderate. „Depresia este o boală reală, este o tulburare a stării afective, care duce la instalarea unei stări de tristețe sau de pierdere a speranței pentru o perioadă mai lungă de timp, iar berea poate fi un aliat în combaterea apariției acesteia. Ceea ce nu trebuie uitat însă este că efectul benefic al berii, și în acest caz, se face simțit exclusiv în cazul în care este consumată în cantități moderate”, spune Corina Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
   O posibilă explicație pentru legătura dintre non-băutori și depresie are o conotație de natură socială, această interdependență putând fi pusă și pe seama faptului că abstinenții au mai puțini prieteni apropiați decât consumatorii de alcool în general și bere în particular. Ei pot considera că este mai greu să dezvolte prietenii puternice, neavând avantajul berii ca liant social.
   Cercetătorii sugerează, de asemenea, că în cazul celor care nu consuma alcool pot fi identificate anumite trăsături de personalitate care conduc atât la abstinență, cât și la depresie. Desigur, abuzul de alcool este asociat cu depresia și alte rezultate nedorite și atât cercetatorii străini, cât și membrii Centrului de Studii despre Bere, Sănănate și Nutriție, recomandă un consum moderat de bere, alături de o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos.
   Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, înființat în martie 2012, este o entitate cu caracter științific ce are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii științifice și diseminarea informațiilor în domeniu în rândul comunității medicale și a publicului larg. În strânsă legătură cu obiectivul propus, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție va acorda anual două burse de cercetare pe marginea obiectului de studiu propus, burse care vor fi destinate în principal studenților din ani terminali, masteranzilor, doctoranzilor sau post-doctoranzilor.
   Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție este rezultatul demersului celor trei membri fondatori, reprezentanți ai mediilor universitare, medicale și de cercetare din România: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă și consultant în probleme de nutriție, și dr. Mihaela Begea, doctor în științe inginerești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?