Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Un salariat la 14 copii cu handicapuri grave!


   Incidentul grav petrecut vinerea trecută la Centrul Comunitar de Servicii Copii cu Dizabilități din Focșani, în care un băiețel de șase ani a fost lovit crunt de o adolescentă de 17 ani, din același centru, ambii având grave afecțiuni psihice, ar fi putut fi evitat, dacă ar fi existat personal suficient de supraveghere. Acest lucru nu este, însă, posibil, din cauza blocării posturilor din sistemul bugetar, blocare criminală, impusă de fostul guvern pedelist încă din anul 2009, care n-a ținut cont de nicio logică. Astfel, în centrele din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) s-a ajuns în situații în care, pe 600 de lei lunar, un salariat să suplinească lipsa altor doi, și să-și asume, în timpul orelor de muncă, riscuri uriașe ce vizează chiar și propria integritate fizică!
   Potrivit celor declarate de Daniela Nicolaș, directorul DGASPC, și de șefa respectivului Centrului, unde s-a petrecut agresiunea, pe tura de noapte, adică de la ora 18.00 și până a doua zi dimineața, cei 27 de copii, care locuiesc în cele două clădiri ce formează Centrul – Modulele Familiale „Harap Alb” și „Prâslea” – sunt supravegheați de câte o singură salariată! O singură persoană trebuie să aibă grijă o noapte întreagă de 14 copii, care mai au și reacții absolut imprevizibile din pricina gravelor afecțiuni psihice de care suferă, iar acest lucru sfidează, practic, imposibilul! „Lipsa acută de personal cu care ne confruntăm din cauza blocării posturilor de către Guvernul anterior începe să-și arate efectele. Este bine știut la toate nivelurile că în ultima perioadă ne confruntăm cu o mare lipsă de personal, atât din cauza blocării posturilor de către fostul Guvern, în anul 2009, cât și a migrării continue a forței de muncă, ca urmare a salarizării necorespunzătoare. Pur și simplu specialiștii pleacă pentru salarii mai bune, iar noi nu avem voie să angajăjm în loc decât unul, la șapte plecați! Pornind de la situația creată, vom încerca să identificăm soluțiile necesare pentru a evita pe viitor asemenea incidente”, a declarat Daniela Nicolaș.
    Nefericitul eveniment s-a produs vinerea trecută, în jurul orei 18.00, exact în timpul predării turei de noapte. Potrivit celor detaliate de conducerea Direcției, adolescenta agresoare are handicap grav, întârziere severă în dezvoltarea mentală, tulburări din spectrul autist, precum și tulburări grave de comportament. La fel ca mulți alți beneficiari din centru, a mai avut crize de violență. „Deși toți copiii beneficiari ai Centrului respectiv sunt în permanență sub tratament și în atenția medicului neuropsihiatru, se întâmplă să intre brusc, fără niciun simptom prealabil, în astfel de crize. În acele momente se pot autoagresa sau agresa pe cei din jur. Este foarte greu pentru o singură persoană să liniștească un copil intrat într-o astfel de criză, când acea persoană mai are 13 copii cu afecțiuni similare, în grijă „, a explicat Mihaela Chiriță, șefa Centrului Comunitar.
    Directorul DGASPC, Daniela Nicolaș, a declarat că a fost demarată o anchetă la nivelul instituției, pentru a se stabili cauzele ce au condus la acest incident, după care se vor lua măsurile ce se impun. „Diagnosticul beneficiarilor centrului crează toate premisele pentru autoagresare și agresare a celor din jur. Cu toții sunt în evidența medicului NPI și sub tratament medicamentos, dar acutizarea acestor stări de agresivitate ne poate lua prin surprindere și victime pot deveni oricând, atât personalul cât și copiii. Ne bucură că starea sănătății băiatului, care a fost victimă în acest incident, este stabilă. În ce privește adolescenta agresoare, prima măsură este colaborarea cu medicul NPI în vederea stabilizării ei psiho-emoționale, analizând inclusiv posibilitatea urmării procedurii legale a punerii acesteia sub interdicție”, a declarat Daniela Nicolaș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?