Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Viaţa la cămin: ieftină şi sigură


   Directorii liceelor din municipiile Focșani și Adjud, care dispun de cămine pentru elevi, au pregătit anul acesta oferte care bat orice concurență. În timp ce tariful maxim lunar pentru cazare într-o cameră de cămin nu depășește 45 de lei, persoanele care închiriază pot cere în schimbul unei camere sume duble sau chiar triple. În aceste condiții, căminele înving orice concurență. Cei care închiriază susțin că mulți părinți îi preferă, date fiind condițiile oferite. Plus că la cerere, îi mai pot și supraveghea pe copii. 

   Elevii de la țară care vor să învețe carte în liceele din Focșani sunt întâmpinați și în noul an școlar, cu o ofertă generoasă la cazarea în cămine. Potrivit reprezentanților liceelor focșănene care dispun de astfel de locuri, prețurile sunt aproape la același nivel ca și anul trecut, iar condițiile oferite sunt decente.
   La căminele de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Focșani, elevii beneficiază de camere curate, internet wirelles și cablu tv, dar și de băi cu apă caldă și dușuri. Pe lângă aceste facilități, părinții au certitudinea că ai lor copii sunt în siguranță, având în vedere că în cămine există în permanență pedagogi care le monitorizează activitatea. La toate aceste beneficii se adaugă masa la cantina liceului, unde prețul unui meniu complet pentru o zi este de numai 12 lei, cu posibilitatea renunțării la una dintre mese. Prețurile sunt mici, având în vedere că elevilor le sunt oferite trei mese calde pe zi.
Având în vedere că peste o săptămână începe școala, camerele au fost deja pregătite. În acestea se așteaptă să se cazeze, în această toamnă, un număr destul de mare de elevi. În căminul Colegiului Tehnic „Ion Mincu” sunt disponibile 160 de locuri, dintre care 40 sunt pentru fete. Anul acesta, o persoană va plăti câte 40 de lei pe lună, cazarea în cămin. „Au venit câțiva părinți să se intereseze, dar ca în fiecare an, în prima zi de școală vin direct să își înscrie copii. Totul este igienizat și pregătit pentru începerea anului școlar. Sperăm să se ocupe toate camerele, așa cum se întâmplă an de an”, a spus Vasile Lupu, directorul Colegiului Tehnic „Ion Mincu” din Focșani.
   Tarife ceva mai mari se vor aplica la cazarea elevilor în căminul Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea” din Focșani. Aici, datorită creșterii prețurilor, va fi necesară majorarea tarifului standard pentru cazarea unei persoane. Această majorare va fi decisă în cadrul Consiliului de Administrație al unității de învățământ, dar nu va afecta bugetele părinților. Astfel, dacă anul școlar precedent o lună de cazare la cămin costa 45 lei, anul acesta va crește doar cu câțiva lei.
   În anul școlar precedent, elevii instituționalizați cazați în cămin, plăteau pentru cele trei mese numai 8,5 lei, cum prevedea Hotărârea de Guvern, iar ceilalți elevi 9 lei pe zi. Cu o ofertă așa de bună, și la această unitate de învățământ camere de cămin vor fi cu siguranță ocupate în cel mai scurt timp de elevi, așa cum se întâmplă de altfel în fiecare an. „Nu s-a stabilit prețul cazării și al mesei pe zi, dar se vor mai scumpi puțin. Vom stabili săptămâna viitoare (aceasta-n.r.) în cadrul Consiliului de Administrație al școlii care va fi prețul. Cert este că se vor mai majora puțin, dar nu mai mult de 2 lei pe zi în ceea ce privește masa”, a spus Remus Parachiv, directorul Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea” din Focșani. În căminul Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea” vor fi puse la dispoziția doritorilor 120 de locuri, dintre care 50 pentru fete și 70 pentru băieți.

Cămin modernizat, la Colegiul Tehnic „Gh. Balș” din Adjud
 
   De condiții excelente vor avea parte și elevii care se vor caza în căminul Colegiului Tehnic „Gh. Balș” din Adjud. Aici s-au făcut investiții importante, ce constau în renovarea parterului și etajului 1. În total, zece camere, în care pot fi cazați 80 de elevi, sunt complet modernizate și pregătite să îi întâmpine pe noii chiriași.
   Åži aici prețurile la cazare vor fi de cel mult 40 lei, la care se adaugă alți 15 lei pe zi pentru masă. ” Am renovat 10 camere de cămin, unde pot fi cazați 80 de copii. Au fost instalate geamuri termopan, uși, parchet și arată totul foarte frumos. Îi așteptăm pe elevi în bune condiții. Am avut an de an solicitări, dar din cauza condițiilor precare, elevii renunțau. Acum, dacă s-a renovat, credem că elevii vor fi mulțumiți”, a spus Maria Burlă, directorul Colegiului Tehnic „Gh. Balș” din Adjud.

Căminele fac concurență serioasă celor care închiriază

   Tarifele pentru cazarea în cămine continuă să facă o concurență serioasă persoanelor fizice care pun la dispoziția elevilor o cameră sau chiar întreg apartamentul. Asta pentru că la un cămin, prețul pentru o cameră nu atinge nici măcar pragul de 50 de lei pe lună, în condițiile în care cea mai ieftină gazdă nu costă mai puțin de 150 de lei. În funcțiie de condițiile oferite de proprietar, prețul poate crește și poate fi achitat în euro. La aceste sume se adaugă însă și cheltuielile cu utilitățile. Lunile de iarnă sunt cele mai dificile, pentru că facturile cresc foarte mult. Acesta este momentul în care mulți părinți renunță la ideea de a lăsa copilul în gazdă și îi înscriu la cămin, unde tariful rămâne nemodificat pe tot parcursul anului.
   În ceea ce privește chiriile, acestea sunt destul de piperate și prea puțini părinți, majoritatea de la țară și cu venituri foarte mici, își pot permite o astfel de cheltuială lunară. Cu toate acestea mica publicitate este pline de anunțuri, ofertele fiind la prima vedere foarte atractive. Cei care închiriază mizează pe faptul că stând în gazdă, elevul are parte de liniște pentru a putea învăța și se evită astfel agitația dintr-o cameră de cămin, care de obicei este împărțită de minim 4 elevi. „Pun la dispoziție o cameră pentru un elev liniștit. Prețul solicitat de 250 lei nu este mare, având în vedere condițiile oferite și care nu se compară cu cele oferite la cămin. Zona este liniștită, iar copilul se bucură de intimitate și liniște pentru a putea învăța. Am mai renunțat și noi la pretenții, pentru că ne-am gândit că sunt oameni de la țară și nu își pot permite să dea prea mulți bani”, ne-a spus Maria.
   Fie că optează pentru cămin, fie că aleg gazda sau chiar închirierea unei garsoniere sau a unui apartament, cele mai multe tranzacții se încheie, de regulă, în prima săptămână de școală. De cele mai multe ori, căminele își găsesc rapid chiriași noi, în vreme ce proprietarii particulari așteaptă destul de mult chiriașul potrivit. Dacă văd că nu au succes cu elevii, acceptă să închirieze și adulților. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?