Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

România, pe locul I în Europa la decese prin cancer de col uterin


   România este pe primul loc în Europa la decese prin cancer de col uterin, însă, chiar dacă acesta ar putea fi prevenit prin vaccinare, puține femei se imunizează, a declarat prof dr. Necdet Ãœskent, de la Anadolu Medical Center din Istanbul, unde sunt tratați anual 1.500 de români.
   „Din păcate, România are cea mai mare rată a deceselor prin cancer de col uterin din Europa. Este paradoxal: să avem soluții pentru prevenirea maladiei și să nu fie folosite. Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai grele tipuri, dacă se răspândește . Autoritățile trebuie să promoveze mai mult vaccinarea”, a mai spus medicul turc.
   Potrivit medicului, tratamentul bolilor oncologice necesită o abordare multidisciplinară. „Tratamentul tipurilor de cancer ginecologic necesită o abordare multidisciplinară. La Anadolu, toate cazurile de cancer sunt examinate de un consiliu de evaluare a tumorilor, alcătuit din patologi, radiologi, specialiști în medicină nucleară, oncologi medicali, oncologi specializați în radioterapie și chirurgi. Astfel, după finalizarea evaluării pre-operatorii, echipa multidisciplinară stabilește planul de tratament cel mai adecvat pentru fiecare pacient în parte, în funcție de starea de sănătate, localizarea tumorii, precum și tipul și stadiul bolii. Rezultatele sunt cu adevărat uimitoare”, a mai spus Ãœskent, profesor de hematologie, medicină internă și oncologie medicală.

„Cancerul mamar era boala femeilor peste 45 de ani, acum apare și la 30-35 de ani”

   Cancerul afectează, din păcate, și copiii, însă, dacă tratamentul este timpuriu și eficient, se poate obține o rată de supraviețuire de până la 80 la sută, spune un alt specialist din Turcia, prof. dr. Alp Ozkan, medic oncologie pediatrică la Anadolu Medical Center. „La nivel mondial, la 70 de adulți cu cancer, avem și un caz de copil cu această boală. Cele mai frecvente forme sunt leucemiile (30%), apoi tumorile cerebrale (20%) și limfomul (18%). În urmă cu 30 de ani, cancerul mamar era boala femeilor peste 45 de ani, însă acum apare și la 30-35 de ani. Cel pancreatic era specific vârstei de 70 de ani, acum a ajuns la 40-45 de ani”, a mai spus Ozkan.
   Tumorile cerebrale, spun specialiștii, pot fi identificate la copiii sub un an, întrucât capul crește foarte repede. Pe de altă parte, orice suferință oncologică la copil debutează ca o simplă boală, cu simptome ca febra, semnul unei banale răceli, dar și al unei leucemii. La leucemie, apar și sângerări nazale și dureri osoase și măresc nodulii. „Cauzele cancerului la copil pot fi cele genetice. De aceea este foarte important ca femeia care dorește un copil să aibă, cel puțin pentru trei luni înainte de sarcină, un stil de viață sănătos. Fumatul a fost interzis în tot mai multe locuri publice, dar ce face mama fumătoare? Ea fumează acasă sau pe stradă. Apoi, una dintre cauzele tumorilor cerebrale este dată de utilizarea electronicelor -telefoane mobile, sisteme de alarmă…Ar fi mai bine să fie folosit telefonul fix, dar acum și copii de doi-trei ani vorbesc la mobil, au internet…O altă cauză a bolilor oncologice o constituie pesticidele. La adulți, cel mai important factor este alimentația. Bolile adultului, însă, își au rădăcina în copilărie. Se consumă prea multe alimente de la fast-food, copiii nu mănâncă frecvent fructe și legume, beau multe lichide colorate. Aceste metehne trebuie schimbate”, a subliniat prof dr. Alp Ozkan.
   Potrivit medicului, cancerul la copil este diferit de cel al adultului, iar șansa de vindecare este sporită până la 80 la sută la cei sub 15 ani, în timp ce, la adult, este de doar 30%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?