Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Insulele Cook susţin că au creat cea mai mare rezervaţie marină din lume


   Insulele Cook au anunțat că au creat cea mai mare rezervație marină din lume, o vastă întindere de ocean în Pacific, mare cât dublul suprafeței Franței. Premierul Insulelor Cook, Henry Puna, a precizat, cu ocazia deschiderii Forumului insulelor din Pacific (FIP), că rezervația de 1.065 de milioane de kilometri pătrați ‘este cea mai mare zonă din istorie (creată) de o singură țară pentru conservarea și gestionarea oceanului’.
   Conservarea Pacificului, a faunei și florei sale este contribuția Insulelor Cook ‘la bunăstarea nu doar a populațiilor noastre, ci a întregii umanități’, a afirmat el. ‘Rezervația marină va aduce cadrul necesar pentru promovarea dezvoltării durabile, combinând mize ale creșterii economice, cum ar fi turismul sau pescuitul la mare adâncime, pe de o parte, și, pe de altă parte, conservarea biodiversității oceanelor’, a declarat Henry Puna.
   La rândul său, Australia a anunțat în iunie crearea celei mai vaste rețele din lume de rezervații naturale marine, impunând limite stricte asupra pescuitului și exploatărilor petroliere și de gaze off-shore la 3,1 milioane de km pătrați – echivalentul a peste o treime din apele sale teritoriale – în jurul litoralului său.
O săptămână mai târziu, președintele Insulelor Maldive, Mohamed Waheed, anunța că țara sa, afectată direct de încălzirea climei, ar urma să ajungă în cinci ani ‘prima țară care devine o rezervație marină’ și ‘cea mai mare din lume’.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?