Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

În Focşani pute. Cum procedăm?


   Fie că deschizi geamul ca să aerisești camera, fie că vrei doar să te plimbi prin parc, de mirosul de fecale nu poți scăpa. Revoltător este faptul că nici pe viitor această situație nu se va schimba. Focșănenii sunt condamnați să miroasă dejecții, mult timp de acum încolo.

   De câteva zile, mirosul de dejecții este din ce în ce mai puternic. Toți focșănenii simt acest lucru. Chiar și la instituțiile care au ca obiect principal de activitate protecția mediului pute, la Comisariatul Gărzii de Mediu (CGM) și Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Vrancea, însă lipsește reacția. În plus, apare acum o instituție nouă, Comisariatul Regional Galați, cam departe însă ca să fie mirosită  putoarea din oraș.
   Focșaniul nu a mirosit întotdeauna a flori de primăvară. Nici de această dată nu sunt speranțe să se schimbe radical ceva. Comisarul CGM Stan Åžerban ne-a lămurit. „Vom efectua controale pentru a identifica locul de unde vine mirosul și vom aplica sancțiuni acolo unde constatăm încălcări ale legii. Miroase ori de la complexul Premium Porc, ori de la Avicola. Trebuie să înțelegem că marile complexuri zootehnice au fost construite în apropierea marilor aglomerări. Nu pot să garantez că nu va mai mirosi a porc în Focșani, după aceste controale”, ne-a declarat Stan Åžerban.
   Cu alte cuvinte, au mai fost controale la crescătoriile de animale din apropierea Focșaniului și vor mai fi, însă mirosul va mai chinui nasurile locuitorilor orașului și de acum încolo. Se vede treaba de la Garda de Mediu, că să miroasă a porc în Focșani este în regulă. Motivul pentru care pute, conform declarațiilor comisarului, ar fi descoperirea unor fose de dejecții în anumite zile. Teoretic, acest lucru este interzis pe perioada temperaturilor ridicate, însă în realitate lucrurile nu stau chiar așa. 

Galațiul, vinovat că la Focșani pute

   Am încercat și la APM să vedem dacă mirosul deranjează în vreun fel. Aici, surpriză, deranjează, dar nu e nimic de făcut. APM nu are atribuții de identificare a sursei mirosului și nici să sancționeze operatorul. APM poate doar să sesizeze eventualele abateri de la normele de mediu. Surpriza este că nu au făcut acest lucru pe motiv că se cunoaște situația la Ministerul Mediului și, în concluzie, nu mai este nevoie de o nouă înștiințare. „Dacă facem adresă la Minister nu neapărat se și rezolvă. Dacă ne ducem noi și încercăm să închidem activitatea operatorului ne dau în judecată pentru că nu avem dreptul. Trebuie să respectăm legea”, ne-a spus Paul Giurcă, directorul APM.
   Deci, nici aici nu am avut mai mult succes. Cu toate că directorul a recunoscut că este deranjat pe la nas de miros nu a luat nicio atitudine. Totuși, ar exista o soluție, însă nu se aplică. APM Vrancea nu poate suspenda autorizația de mediu dată operatorului „urât-mirositor” pentru că nu de la Vrancea a fost obținută autorizația. „Ar trebui suspendată autorizația de mediu pe șase luni timp în care ei să poată îndeplini reglementările legale. Dacă nici după aceste șase luni nu se pun în regulă i se poate retrage autorizația de mediu. Comisariatul Regional Galați a emis autorizația și numai cei de acolo o pot retrage. Au fost înștiințați”, ne-a asigurat directorul APM, culmea, proaspăt căsătorit cu o gălățeancă.
   Așadar, de soarta olfactivă a Focșaniului s-ar putea preocupa numai comisarii de la Galați. Până ajung ei la noi, mirosul își va face de cap nestingherit. 

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?