Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Fotbalul şi futsalul focşănean, în moarte clinică


   Mult așteptata ședință a mass-mediei sportive din județ cu factorii locali de decizie pentru a se găsi o soluție pentru salvarea echipelor de fotbal și futsal ale Focșaniului a avut loc ieri în sala de ședințe a Primăriei municipiului Focșani și a beneficiat de prezența liderului USL din Consiliul Local, Cătălin Vrabie, a primarului Decebal Bacinschi, a consilierilor PSD, Liviu Oloeriu, Enache Pătrașcu și Gabriel Pădineanu, dar și a viceprimarului Tudorel Trofin, a consilerului PNL, Dragoș Horhocea și lui Aurel Bîcu (consilier PP-DD). DJST Vrancea a fost reprezentată de directorul Daniel Gongu, iar clubul CSM Focșani de președintele Dan Dumitru.
   La masa deschisă a fost invitat și pedelistul Nicu Tănase, dar acesta a tratat întâlnirea cu dispreț și a refuzat să participe la ședința care ar fi stabilit soarta celor două sporturi. După aproape două ore de discuții aprinse și contradictorii nu s-a ajuns la nici o concluzie în folosul echipei CSM Focșani.   Liderul USL din Consiliul Local, Cătălin Vrabie a menționat că va fi alături de echipa de fotbal, dar numai în anumite condiții. „Vom asigura finanțarea echipei de seniori, dar numai în momentul în care această echipă va avea un nou Consiliu de Administrație și oameni care să se implice în activitatea fotbalistică. CSM Focșani este un club privat și ar trebui finanțat și de agenții economici. Mai mult, trebuie stabilit un obiectiv și o strategie de viitor pentru ca să știm pe ce cheltuim banii comunității”, a spus Cătălin Vrabie.
   La rândul său, edilul-șef al Focșaniului, Decebal Bacinschi s-a declarat pentru menținerea echipei de fotbal seniori. „Nimeni nu a fost interesat să preia echipa, să investească și să facă parte din Consiliul de Administrație. Toți oamenii de afaceri pe care i-am contactat au spus că fotbalul nu îi interesează. Orașul are tineri fotbaliști de viitor și antrenori buni care trebuie ajutați și sprijiniți. Ar fi păcat ca în acest oraș să dispară tradiția fotbalistică”, a spus Bacinschi. În acest moment, clubul CSM Focșani este „în aer”. După ce s-a înscris pe ultima sută de metri în campionatul 2012-2013 al ligii a treia, echipa de pe Milcov se vede pusă în imposibilitatea de a participa în campionat din cauza problemelor financiare. Soluția viabilă pentru supravețuire ar fi acesarea unor fonduri nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, dar acestea ar putea fi primite cel mai devreme în luna octombrie.
   Cu o soluție de avarie a venit președintele CSM Focșani, Dan Dumitru, care s-a oferit să ajute echipa de fotbal cu suma de un miliard de lei, dar a cerut garanții că suma va fi recuperată în momentul în care va fi aprobat primul proiect de finanțare. „Îmi cereți un cec în alb pe care nu vi-l pot da”, a replicat Cătălin Vrabie. În acest moment, jucătorii cu vârsta până la 23 de ani aparțin clubului CSM Focșani, iar ceilalți, deși se antrenează zilnic pe Stadionul Milcovul, sunt liberi de contract și pot pleca în orice moment la alte echipe care le oferă condiții superioare celor de la CSM Focșani.
   Întrunirea de ieri s-a încheiat așa cum a început. Fără un răspuns clar privind viitorul și finanțarea echipei de fotbal și, după mulți ani de zile, Focșaniul riscă să rămână fără unul din sporturile care aduce spectatorii la stadion: fotbalul. Trist, dar adevărat.

                    CSM 2007 mai vrea 10 miliarde
    Clubul CSM 2007 Focșani, care aparține de Primăria și Consiliul Local Focșani, se zbate între viață și moarte. Sportivii celor nouă secții sunt neplătiți de două luni de zile și pentru participarea în sezonul 2012-2013, conducerea clubului a cerut factorilor locali un sprijin financiar de 10 miliarde de lei. „Vom finanța doar secțiile care au rezultate deosebite. În actuala situație economică, nu ne permitem să aruncăm cu banii pe fereastră. Cine muncește, va fi răsplătit”, a spus edilul-șef, Decebal Bacinschi.
Clubul CSM 2007 are o nouă componență a Comitetului Director. Aleșii locali au votat pentru ca doi consileri USL, Gabriel Pădineanu și Dorian Alecsandrescu să facă parte din structura Comitetului Director, iar reprezentantul comunității a fost numit profesorul Petre Plopeanu. Din Comitet mai fac parte primarul Focșaniului Decebal Bacinschi și directorul clubului CSM 2007, Marian Rădulescu.
În perioada următoare, noua conducere a Comitetului Director de la CSM 2007 se va întruni din nou pentru a-și stabilit funcțiile de conducere, pentru analiza secțiilor de sport care au participat în sezonul 2011-2012, dar și să pună la punct o strategie privind noul sezon competițional. „În situația în care clubul a rămas fără secțiile de fotbal și futsal, pe viitor vom cere performanță și nu vom mai merge cu jumătăți de măsură”, a spus profesorul Petre Plopeanu.

                  Fără bani de la Primărie și Consiliul Local
   Directiva europeană, prin care cluburile afiliate la Federația Română de Fotbal sunt obligate să nu mai folosească bani de la bugetele locale, a devenit normă internă de la 1 iulie. Cluburile afiliate la Federația Română de Fotbal sunt obligate să devină de drept privat, în caz contrar vor fi dezafiliate.   Măsura luată de FRF la recomandarea UEFA vizează doar neimplicarea politicului în fotbal.
   În continuare cluburile sportive de drept privat (care în fapt sunt organizații nonguvernamentale, nonprofit și nu pot fi asimilate cu SRL-urile uneia sau mai multor persoane) pot fi finanțate de la bugetul local prin accesarea proiectelor de finanțare din fonduri nerambursabile în condițiile legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?