Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Persoanele cu handicap, chemate la reevaluare


   Peste două mii de persoane cu handicap au trecut, anul acesta, pentru reevaluare, dar și pentru încadrare în grad de handicap, prin fața Comisiei județene de evaluare. Procesul de reevaluare continuă, analizându-se cu prioritate cazurile oamenilor reclamați de diverși vrânceni, cum că n-ar fi chiar atât de handicapați cum scrie pe certificate. Dacă nu dau curs notificării prin care sunt programate la reevaluare, persoanelor cu dizabilități li se poate nu doar suspenda indemnizația, ci pot rămâne și fără grad de handicap. 259 de vrânceni au contestat, însă fără succes, decizia de încadrare emisă de comisia județeană, la Comisia superioară din cadrul Ministerului Muncii.

   Sute de persoane cu handicap din Dumitrești, Mărășești și Vidra au fost, sau urmează să fie notificate să se prezinte, în perioada următoare, la Direcția pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap (DPPAH) din Focșani, pentru reevaluarea stării lor de sănătate și încadrarea în grad. Potrivit celor declarate de oficiali ai instituției, multe dintre aceste reevaluări au fost programate ca urmare a sesizărilor repetate venite din partea unor cetățeni din zonele respective. „În funcție de programări, vor veni la reevaluare toate persoanele cu handicap grav și accentuat care au dobândit certificate de handicap înainte de 2010. Sunt aproximativ 700 de astfel de persoane din Dumitrești. De asemenea, în urma verficării dosarelor, s-au selectat aproximativ 90 de persoane din Mărășești care vor fi reevaluate. Cu prioritate au fost chemați cei reclamați nominal”, a declarat Vali Bojoaică, din cadrul DPPAH Vrancea, precizând că procesul de reevaluare a început încă din 2011 și continuă pe parcursul acestui an.
   În primul semestru din 2012 au trecut prin fața Comisiei de evaluare a instituției 2.263 de oameni cu diverse dizabilități, care fie au solicitat încadrarea în grad, fie au fost chemați la reevaluare sau au solicitat ei înșiși acest lucru ca urmare a agravării stării lor de sănătate. Potrivit celor declarate de Vali Bojoaică, până în prezent au fost reexaminate persoane cu handicap din Andreiașu, Chiojdeni, Vizantea Livezi, Mera, Răstoaca dar și din Dumitrești și Mărășești.
   De menționat că la ora actuală, în Vrancea trăiesc 19.831 de persoane cu handicap, din care 18.717 adulți și 1.114 copii. Dintre adulți, 4.250 sunt încadrați în gradul grav, 11.941 în gradul accentuat și 2.526 în gradul mediu. În ceea ce privește copiii, 563 au dizabilități grave, 270 accentuat și 281 sunt încadrați în gradul mediu de handicap.

Cei notificați au obligația să se prezinte la Comisie

   Persoanele cu handicap chemate la reevaluare trebuie să știe că au obligația să se prezinte la Comisie la data când au fost programate. În caz contrar, se vor trezi cu indemnizația suspendată. „Persoanele programate trebuie să vină cu documentele care să le ateste starea de sănătate, la Serviciul de evaluare complexă din cadrul DPPAH, care funcționează de luni până joi, între orele 9.00 și 14.00. După analizarea dosarului, Serviciul face propunerea de încadrare în grad, care este înaintată secretariatului comisiei de expertiză. La solicitarea Direcției, oamenii cu dizabilități sunt obligați să se prezinte la reevaluare cu referate medicale din care să reiasă starea lor prezentă precum și cu ancheta socială întocmită eliberată de primăria de domiciliu”, a subliniat Vali Bojoaică.
   Potrivit legislației în vigoare, persoanele cu handicap au, printre obligații, și următoarele: să se prezinte din oficiu pentru evaluare/reevaluare la structurile competente în domeniu; să se prezinte din oficiu pentru reevaluare la comisia de evaluare pentru încadrarea în grad și tip de handicap, cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate al certificatului; să se prezinte pentru reevaluare, la solicitarea structurilor competente în domeniu, indiferent de termenul de valabilitate al certificatului de încadrare în grad de handicap. Nu în ultimul rând, posesorii unor astfel de certificate sunt obligați să aducă la cunoștința DPPAH, în termen de 48 de ore de la luarea la cunoștință, orice modificare cu privire la gradul de handicap, domiciliu sau reședință, starea materială și alte situații de natură să modifice acordarea drepturilor prevăzute de lege.

259 de contestații trimise la Comisia superioară

   Persoanele care, în urma evaluării/reevaluării consideră că nu li s-a acordat gradul corect de handicap, pot contesta acest lucru la Comisia superioară de evaluare,  ce funcționează în cadrul Ministerului Muncii. Comisia superioară are activitate decizională în soluționarea contestațiilor la certificatele de încadrare în grad și tip de handicap, emise de comisia de evaluare județeană. Din Comisia superioară fac parte un medic de expertiză medicală a capacității de muncă sau un medic generalist, un asistent social, un psiholog și un jurist. Ei analizează toate constestațiile și trimit comisiei județene locale soluția, pentru punerea ei în aplicare. Potrivit legii, Comisia superioară emite, în funcție de situație, decizii de admitere/respingere a contestației, de reevaluare sau de încadrare/reîncadrare în grad și tip de handicap. „În primul semestru al acestui an Comisia superioară a analizat 259 de contestații trimise de persoane din Vrancea. În procent de 99%, răspunsul a fost menținerea în același grad stabilit de comisia județeană”, a declarat Vali Bojoaică.
   În cazul în care, în urma analizării contestației, Comisia superioară emite o decizie de reevaluare, iar aceasta ajunge la DGASPC-ul din raza de domiciliu a petiționarului, reevaluarea acestuia trebuie să fie făcută în termen de 60 de zile lucrătoare de la data înregistrării deciziei la secretariatul Direcției. „În cazul în care persoana supusă reevaluării nu se prezintă la a doua convocare a Serviciului de evaluare complexă, directorul DGASPC dispune suspendarea dreptului de asistență socială sub formă de prestații sociale. În cazul în care persoana nu se prezintă la reevaluare în termenul de 60 de zile, în baza raportului de reevaluare al Serviciului de evaluare complexă, însoțit de referatul reprezentantului structurii de specialitate a ministerului, Comisia superioară emite decizie de neîncadrare în grad și tip de handicap”, precizează legislația în vigoare. Punerea în executare a deciziilor emise de Comisia superioară se face de către DGASPC.

 

 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?