Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Medicii de la DSVSA, în ALERTĂ din cauza pestei porcine africane


   Toți medicii veterinari au intrat în alertă din cauza cazurilor de pestă porcină africană semnalate în Ucraina. Aceștia vor fi instruiți de către reprezentanții DSVSA pentru a intensifica acțiunile de supraveghere a gospodăriilor, în special a celor care se află în zonele limitrofe arealelor porcilor mistreți. Aceștia trebuie să notifice rapid orice suspiciune de îmbolnăvire. „Este o stare de avertizare și noi trebuie să fim atenți la orice suspiciune care apare. Nu sunt măsuri deosebite pentru că noi avem o oarecare distanță față de Ucraina”, ne-a declarat Doru Calistru, directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
   Factorii de risc sunt: porcii mistreți, izvorul natural de virus pestos porcin și circulația transfrontalieră necontrolabilă a acestora, acțiunile de vânătoare, comerțul ilegal de suine, circulația persoanelor și a vehiculelor, îndeosebi la nivelul punctelor de trecere la frontieră, riscul prezentat de „micul trafic” privind introducerea în țară de carne proaspătă, congelată sau alte produse provenite de la suine. Reprezentanții DSVSA trebuie să stabilească un plan de măsuri necesare pentru preîntâmpinarea apariției bolii. Orice acțiune de vânătoare trebuie să fie notificată la DSVSA și la acestea trebuie să participe obligatoriu, medicii veterinari care trebuie să examineze vânatul și să recolteze probe. Trebuie să existe o colaborare între asociațiile județene de vânători pentru supravegherea porcilor mistreți, îndeosebi în locurile de hrănire, adăpare și anunțarea rapidă a constatărilor de animale bolnave. Printre măsurile specifice acestei stări de atenționare se află și colaborarea cu primăriile locale astfel încât locuitorii să fie anunțați să mențină porcii în incinta curților.

Cazurile de pestă procină ar putea sista exportul de carne de porc în țările UE

   Å¢ara noastră se află într-un proces de monitorizare permanentă, după ce în urmă cu mai mulți ani au fost semnalate cazuri de pestă porcină. Din acest motiv a fost interzis exportul de carne proaspătă de porc și preparate din carne de porc din țara noastră, către țările membre ale Uniunii Europene. În acest moment, două ferme din Vrancea și un abator fac demersurile pentru a reîncepe exportul către Uniunea Europeană. Aceste unități au intrat într-un proces de monitorizare strictă pentru a primi aprobările necesare. Măsurile de securitate în aceste ferme sunt foarte severe. Accesul este permis doar cu o aprobare specială pentru că și muncitorii pot introduce virusul porcin. Monitorizate sunt și celelalte animale din zonă, cum ar fi câinii sau pisicile, pentru că și ele ar putea deveni o sursă de infecție pentru animalele din ferme.
   Potrivit regulilor impuse de oficialii europeni, s-au format două zone, una de „protecție ” care se desfășoară pe o distanță de 1 kilometru și a doua zonă de „supraveghere”, pe o distanță de 10 kilometri. Înainte de a li se permite acestor unități să se pregătească pentru export, în toate gospodăriile și fermele din țară s-a interzis vaccinarea împotriva pestei porcine, după ce s-a constatat că vaccinarea permite supraviețuirea virusului în populațiile porcine. Deocamdată, demersul celor trei unități din Vrancea a fost sistat pentru că abatorul nu a respectat condițiile impuse de legislația în vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?