Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Peste 600 de absolvenţi vor ajutor de şomaj


   Rezultatele dezastruoase la examenul de Bacalaureat din acest an i-au adus pe unii absolvenți în situația în care să nu poată beneficia decât de o indemnizație de șomaj.
   Locurile de muncă puține și o ofertă care conține în principal posturi în domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte nu îi satisface pe absolvenți. Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea ne-a transmis cifrele înregistrate în acest an și anul trecut. Astfel, în această „sesiune de înscriere la șomaj” și-au depus dosarul 608 absolvenți de liceu din sesiunea iunie-iulie. Anul trecut au fost mai mulți, respectiv 690 de cereri pentru acordarea indemnizației de șomaj la absolvenții de liceu. Perioada de depunere a dosarelor pentru șomaj s-a încheiat, astfel că cei care s-au trezit mai târziu că ar avea nevoie de cei 250 de lei pe lună de la AJOFM au pierdut. „Termenul de depunere a documentelor pentru acordarea indemnizației de șomaj pentru absolvenți este de 60 de zile calendaristice de la data absolvirii”, se arată în Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj. Cu alte cuvinte, cei care au așteptat să treacă data de 30 iulie nu mai pot primi șomaj.
   La nivel național, numărul de absolvenți care și-au depus dosarul la o agenție județeană pentru ocuparea forței de muncă este cu 40% mai mare față de anul trecut. Rezultatele obținute la Bac în acest an sunt cele mai proaste din toată istoria învățământului românesc, rata de promovare fiind de numai 43,04%.
   După înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, absolvenții beneficiază de servicii de mediere, de informare și consiliere, dar și de cursuri de formare profesională gratuite. De asemenea, absolvenții pot beneficia de prime de încadrare, în situația în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni. Prima este egală cu 500 lei. Absolvenții care primesc indemnizație de șomaj și se angajează în perioada de acordare a indemnizației, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o sumă egală cu indemnizația de șomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Acest drept se acordă absolvenților care își mențin raporturile de muncă cel puțin 12 luni și trebuie ca persoana respectivă să solicite acest drept la AJOFM Vrancea, în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?