Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

GALERIE FOTO: Gropile morţilor nu mai pot fi săpate


   Seceta, care pare fără sfârșit, nu ne mai lasă nici să ne îngropăm morții. Groparii de la Cimitirul Nordic spun că nu s-au mai întâlnit cu o asemenea situație, deși muncesc de ani mulți. „Greu tare reușim să mai săpăm. Pământul e tare de tot. Stăm și dăm cu săpătorul și câte opt ore pentru o groapă”,  spune Gheorghiță Popa, de la Administrația Cimitirelor.
   Pentru fiecare persoană, groparii sapă câte o groapă lată de 90 de centimetri, lungă de 2,20 și adâncă de 1,80. „Au venit cu sicrie și din Italia și tot așa le-am făcut. Nu am găsit încă pe nimeni care să depășească măsurile astea. Dar dacă este, noi putem să facem cât vrea omul”, spune Gheorghiță Popa. Acum, căutate sunt locurile care sunt cât de cât umbrite de copaci  pentru că se sapă mai ușor, dar nu toți cei care au trecut pe lumea cealaltă au privilegiu de a-și găsi odihna de veci la umbra copacilor. Pentru că nici căldura nu îi lasă să muncească, groparii sapă gropile în două etape, dimineața și seara. „Pe timp de caniculă, trebuie să întrerupem activitatea și atunci gropile sunt săpate dimineața și seara, mai ales acum, cînd timpul de lucru s-a dublat”, ne-a declarat Cristi Sbîrciog, directorul Administrației Cimitirelor din Focșani.

Doar la 10% din înmormântări se mai dă găina groparului

   Tradiția privid ritualul înmormântării spune că, cel care a săpat gropa mortului să primească o găină vie, de pomană. Numai că, spune groparul, criza se simte și la înmormântări și nu prea se bucură de așa pomană. „Cred că acum dacă mai sunt 10% din înmormântări, când ni se mai dă găina. Nu mai are lumea bani și dacă are, dă la neamuri, nu ne mai dă nouă. Pe noi ne cheamă la masă, la pomana de după înmormântare, dar cum noi nu putem pleca de aici, ne dă câte o farfurie de mâncare”, spune Gheorghiță Popa. Bărbatul povestește că uneori sunt diferențe de ritual la înmormântare, în funcție de zona în care a trăit cel care a decedat. Cât despre „frumusețea” meseriei pe care o are, groparul spune că se ghidează după un slogan folosit de o firmă de pompe funebre din Brașov, unde a stat o perioadă. „Vrei nu vrei, tot la noi ajungi. Toți suntem datori cu o moarte. Am lucrat în mai multe locuri, am fost și măcelar. Asta e conjunctura din ziua de azi și trebuie să muncești ce ți se oferă, dacă ești cu nasul pe sus n-ai ce pune pe masă”, spune groparul Gheroghiță Popa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?