Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Mamele nu mai vor să-și alăpteze copiii


   Organizația „Salvați Copiii” București a ținut să atenționeze, cu prilejul Săptămânii Mondiale a Alăptării, asupra beneficiilor alăptatului exclusiv în dezvoltarea armonioasă a copiilor. Prin programul de reducere a mortalității infantile „Fiecare copil contează”, desfășurat în România împreună cu compania GSK (GlaxoSmithKleine) România, Organizația și-a propus ca obiectiv informarea și educarea mamelor asupra îngrijirii și nutriției corecte a copiilor și nou-născuților. Programul încurajează atât alăptatul exclusiv, acolo unde este posibil, dar și alimentația corectă a mamelor pe tot parcursul alăptării. În Vrancea, programul s-a desfășurat în comunele Dumitrești, Homocea, Chiojdeni și Slobozia Bradului.

   Prin programul de reducere a mortalității infantile „Fiecare copil contează”, desfășurat în România împreună cu compania GSK (GlaxoSmithKleine) România, Organizația „Salvați Copiii” București și-a propus ca obiectiv informarea și educarea mamelor asupra îngrijirii și nutriției corecte a copiilor și nou-născuților. Programul, ce s-a desfășurat și în Vrancea, în comunele Dumitrești, Homocea, Chiojdeni și Slobozia Bradului, încurajează atât alăptatul exclusiv, acolo unde este posibil, cât și alimentația corectă a mamelor pe tot parcursul alăptării. „Programul „Fiecare copil contează” este un proiect de suflet pentru noi. Anul trecut am reușit ca în comunitățile în care am acționat să nu se mai înregistreze nici un deces printre copiii mai mici de un an, ceea ce pentru noi este un real succes. Sperăm ca prin implemetarea și derularea mai multor programe de educație parentală, printre care: prevenirea sarcinilor la vârste fragede, îngrijirea nou-născuților și nutriția adecvată a mamei și copilului, dar și de educație sexuală în școli in localitățile alese anul acesta, să putem influența numărul de decese în rândul celor mici”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv „Salvați Copiii” România.
   Beneficiarii programului desfășurat anul acesta vor fi: 1.000 de copii sub 5 ani, mame și gravide și 2.500 de adolescenți și părinți. Programele de educare și informare vor fi susținute de 20 de cadre medicale și lucrători în domeniul asistenței sociale (doctori de familie, asistenți medicali și mediatori sanitari) și 50 de voluntari.
   
Rata de alăptare din România, printre cele mai mici din Europa

   Pe glob se nasc anual 136,7 milioane de copii, dintre care doar 32,6% sunt hrăniți exclusiv prin alăptare. Conform unui studiu desfășurat în 2011 de  Institutul  pentru Ocrotirea Mamei și Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și UNICEF, în România, rata de 12,6% este printre cele mai mici din Europa.
   Dacă în prima lună de viață, 31% dintre copii sunt alăptați exclusiv la sân, acest procent scade în urmatoarea lună la 22,7%, ajungând în luna a șasea a copilului la 3,4%, un procent foarte mic. Educația mamei este un factor ce influențează alăptarea exclusivă, mamele cu studii superioare și cele cu educație puțină înregistând cele mai mari procente, 15 și respectiv, 17 %. De asemenea, conform aceluiași studiu,  prevalența alăptării exclusive, în mediul urban, este aproape de două ori mai mare decat în mediul rural, 15,4%, față de 9,8%. „Beneficiile alăptatului exclusiv sunt foarte multe, dar din păcate, nu la fel de cunoscute. Din totalul lotului pe care s-a făcut studiul menționat mai sus, doar 56 % dintre mame au vorbit cu medicul care le-a îngrijit în timpul sarcinii, despre alăptare, cele mai puține mame consiliate în timpul sarcinii fiind adolescentele cu vârsta între 15-19 ani și femeile din mediul rural”, se precizează în comunicatul trimis redacției noastre.
   
Alăptatul scade mortalitatea infantilă

   Organizația „Salvați Copiii”, prin programul de reducere a mortalității infantile „Fiecare copil contează”, desfășurat în România împreună cu compania GSK (GlaxoSmithKleine) România, și-a propus ca obiectiv informarea și educarea mamelor asupra îngrijirii și nutriției corecte a copiilor și nou-născuților. Programul încurajează atât alăptatul exclusiv, acolo unde este posibil, dar și alimentația corectă a mamelor pe tot parcursul alăptării. „Alăptatul scade mortalitatea infantilă, riscul de infecții și de enterită ulcero-necrotică la prematuri. Copiii alăptați exclusiv au o mortalitate și o morbiditate mai mică, se îmbolnăvesc mai rar și mai greu. Din păcate, o mare parte dintre femeile din România privesc alăptatul ca o constrângere. Ele cred că nu au voie să mănânce diverse alimente sau au mai multe interdicții, ceea ce este complet fals. Mamele trebuie să se hrănească bine și să fie relaxate, deoarece stresul poate să scadă cantitatea laptelui”, a declarat doctorul Adrian Crăciun, șeful secției de neonatologie din Maternitatea Cantacuzino.

Anual mor, în lume, 8,8 milioane de copii…

   Programul pilot „Fiecare copil contează” a fost implementat în perioada noiembrie 2010 – decembrie 2011 în 16 localități defavorizate din mediul rural, atât din Vrancea cât și din județele Brașov, Caraș-Severin și Dâmbovița. Pentru acest an, Organizația „Salvați Copiii” România vizează extinderea proiectului pilot în alte zece localități din cinci noi județe: Botoșani, Suceava, Iași, Neamț și Vaslui.
   Proiectul „Fiecare Copil Contează” face parte din campania globală „Every One” a Alianței „Salvați Copiii”, desfășurată începând din 2009 în peste 42 de țări. La nivel mondial, un copil moare la fiecare patru secunde, ceea ce înseamnă că anual decedează circa 8,8 milioane de copii. La nivel global, prin intermediul acestui proiect vor fi salvate viețile a 500.000 de copii în fiecare an.
   „Salvați Copiii” România este o organizație neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care, din 1990, militează activ pentru drepturile și protecția copilului în România. Programele Organizației sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenție deosebită către cei aflați în situații dificile – copiii din comunitățile dezavantajate, copiii victime ale violenței, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiați, copiii cu dizabilități etc. În cei 21 de ani de activitate, peste 600.000 de copii au fost implicați în campaniile și programele desfășurate de Organizație. Salvați Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizație independentă din lume ce promovează drepturile și protecția copilului. Organizația cuprinde 29 de membri și desfășoară programe în peste 120 de țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?